Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot Forsmark

Annons

Statens kärnkraftinspektion (SKI) kritiserar Forsmarks kärnkraftverk för stora brister när det gäller företagets kompetens kring relationen mellan människor och teknik, vilket har stor betydelse bland annat för hur man utformar kontrollrum och säkerhetssystem. Företaget har inga egna sådana experter.

SKI bedömer i rapporten att flera befattningshavare relativt högt i Forsmarks organisation är okunniga om när kunskaper om relationen mellan människa och teknik kan vara värdefull och nödvändig.

Forsmark har också försummat att dokumentera erfarenheter i samband med ombyggnader och SKI kräver nu en rad förbättringar.

Dessutom anser inspektionen det anmärkningsvärt att Forsmark inte tillräckligt tagit till vara erfarenheter från ändringar i anläggningen. Där finns stora behov av förbättringar, heter det i rapporten.

SKI har också identifierat grundläggande kommunikationsproblem och brist på lyhördhet i Forsmarks organisation. Exempelvis tog det sju år att åtgärda ett oljelager, trots påpekande från operatörerna.

Enligt rapporten uppfyller Forsmark de krav som myndigheterna ställer, men samtidigt finns stora förbättringsbehov. Betydelsen för säkerheten bedöms på kort sikt vara måttlig men stor på längre sikt, speciellt med tanke på de stora moderniseringsprojekt som planeras de närmaste åren.

Forsmark har tagit del av SKI:s kritik.

Enligt Forsmarks vd Jan Edberg rör kritiken främst brister i arbetsförhållanden som rådde under 2005. Och kritiken mot att det saknas kompetens kring relationen mellan människa och teknik svarar Edberg:

Forsmark ska nu väga in SKI:s synpunkter och överväga om företaget ska skaffa egen kompetens inom MTO, samtidigt som företaget behåller högskolesamarbetet.

Jan Edberg ser SKI:s granskningsrapport som ett värdefullt tillskott i arbetet med förbättringar vid kärnkraftverket.

TT

Mer läsning

Annons