Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik i brev frånpersonalen på Lillåhem

Annons

En av punkterna är att Orsa kommun har planer på att flytta minst sex personer med utvecklingsstörning från gruppboende till ett äldreboende, på Lillåhem i Orsa.

Enligt skrivelsen är personalens reaktion att de ansvariga försöker lösa socialförvaltningens budgetfiasko genom att snurra runt med de gamla, sjuka och personalen.

"Konsekvensbeskrivningarna på de flesta punkterna vittnar om dålig kunskap om verksamhetens innehåll, brukarnas behov och personalens erfarenhet och kompetens", skriver personalen och kommenterar de punkter i programmet som främst berör Lillåhems verksamhet.

För det första undrar personalen varför den blir tvingad att söka om sina tjänster samt ytterligare två alternativ, trots att alternativen saknar arbetsbeskrivningar.

För det andra gör personalen tummen ned för förslaget om en "central resursenhet" på Lillåhem. Ett förslag som innebär att personalresurser flyttas från en enhet till en annan.

"Rör inte den nuvarande bemanningen. Inrätta två pooler på Lillåhem som täcker upp vid sjukfrånvaro", vädjar personalen.

Resultatet skulle enligt personalen bli att de boende kände igen sin personal och fick en lugn och trygg miljö för både vårdtagare och vårdpersonal.

Personalen har även synpunkter på den berörda enhetschefens arbetsroll. Personalen anser att enhetschefen ska vara mera tillgänglig i det dagliga arbetet för att få bättre kontroll på budgeten och vara ett direkt stöd till personalen.

Personalen är också helt emot förslaget att flytta minst sex personer med utvecklingsstörning från deras gruppboende till ett äldreboende, på Lillåhem i Orsa.

"Tanken är befängd och strider mot all vetenskap om vård och omsorg om psykiskt utvecklingsstörda". "Det strider också mot kunskapen om vad som händer när man blandar olika diagnoser i ett och samma boende".

Personalen kräver att förslaget med flytt till äldreboendet ska gå direkt i papperskorgen och vädjar till fullmäktiges ledamöter att inte godkänna socialnämndens förslag till åtgärder enligt 17-punktersprogrammet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons