Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapelsens krona?

Annons

Det har uppstått en debatt om naturskyddsmyndighetens beslut om förbud mot att agna med levande fisk. Det får mig att reflektera.

Däggdjuret människan är det högst stående djuret på vår planet. Vi är den art vars hjärna utvecklats till att tänka logiskt, vi kan planera, tänka abstrakt och känna emapi.

Men vi är den enda art som anser det helt i sin ordning att pina andra djur för vår egen njutning.

Vi är också den enda art som är i full färd med att göra det omöjligt att bebo planeten. Vi förgiftar mark, luft och vatten i allt snabbare takt. Vi släpper ut växthusgaser som gör att jordens jämvikt raskt rubbas.

När forskarna varnar för detta, resonerar vi som mannen som föll från Eiffeltornet. När han fallit halva vägen, sa han till sig själv: Ja, än så länge går det ju bra!

I bland undrar jag om vi kommit så långt i vår utveckling som vi försöker intala oss. Det verkar som om vi inte använder hela den kapacitet vår hjärna besitter, utan tänker med den reptilhjärna som utvecklades för årmiljoner sedan.

Det blev många ord. Vad jag egentligen ville säga är att forskningen visat att fiskar utsöndrar mängder av stresshormoner när de får en krok i sig. Samma reaktion som när människan utsätts för smärta.

Det är alltså fastslaget att fiskar lider när människan agnar ståndkrok med levande fisk. Därmed är beslutet rätt.

Nu vet jag att jag blir avskydd av många sportfiskare (idiotiskt ord - är det sport att plåga?) Jag vet av erfarenhet, att det är tabu att kritisera fiske och jakt. Då får man anonyma brev.

Men vi kan aldrig ta oss rätten att bestämma att andra ska plågas för att vi själva ska njuta. Vad är vi då - skapelsens kron ?

ALLAN MATTSSON

Mer läsning

Annons