Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapar vackra minnen

Annons

Scrapbooking, en rörelse som växer med rekordfart i hemlandet USA är på väg till Sverige. Ett nytt internetföretag som säljer material till scrapbooking startar varje månad. Den som börjar är fast.

Anna-Lena Blomkvist, ledare för helgkursen i Scrapbooking i Leksand, garanterar att det helt enkelt inte går att sluta.

Allt fler börjar göra sin egen klippbok, gärna med foton av familjemedlemmar, vackert presenterade med olika sorters syrafritt papper. Just syrafritt papper är viktigt för att foton ska hålla och bevaras länge.

Redan under 1800-talet blev scrapbooking ett begrepp, en fin bok att sätta till exempel tidningsurklipp i, dikter, bilder. Författaren Mark Twain blev en stor scrapbookingentusiast. När fotot kom blev scrapbooking ett sätt att hålla minnen vid liv genom att bevara dem i ett vackert utformat album. Med internet har det enorma utbudet av material till klippboken blivit tillgängligt för människor utanför USA.

- Allt är rätt och inget kan vara fel, man gör som man vill. Det behöver inte vara specialgrejor, det går att använda det som finns hemma, band, garn, spets, knappar, säger Anna Lena.

- Scrapbooking är den tredje största hobbyn i USA och den växer otroligt snabbt. I Sverige finns inga butiker för material, många handlar på internet och möts också på nätet för att prata scrapbooking.

När studieförbundet Vuxenskolan arrangerade den första kursen i scrapbooking i Leksand kom kvinnor från olika håll, även utanför länsgränsen och när första mässan för scrapbooking och stämpling genomförs i Sveasalen i Leksand i början av juli tror Anna-Lena entusiasterna i Sverige inte missar chansen.

I Dalarna finns utövarna framför allt i Leksand och Malung, men intresset växer snabbt.

- För mig började det med ett bröllopsalbum och sedan har det fortsatt, säger Anna-Lena och visar de vackert arrangerade bilderna på hennes två små söner.

Maria har gjort ett album med sina två små döttrar, med mycket rosa, glitter och spets.

- Det är en underbar hobby och skön avkoppling att sitta med en stund på kvällen, säger Maria.

En gång i månaden träffas de och gör scrapbooking tillsammans, lånar stämplar, papper, och all upptänklig utrustning som finns för att skapa så vackra fotoböcker och klippböcker det bara är möjligt att göra.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons