Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skanska pekas ut som korrupt i Peru

Annons

Polisen har hittat avslöjande information i en dator tillhörande Skanskas revisor i Buenos Aires. På en ljudfil avslöjar en före detta högt uppsatt chef omfattande korruption inom flera av företagets byggprojekt.

Tidigare fanns bara starka misstankar mot utbyggnaden av en gasledning i norra och södra Argentina år 2005, men nu dras också Peru in i fallet. Dessutom har uppfattningen att Skanska gör allt för att sanningen ska fram kommit på skam.

På fredagen publicerades stora delar av intervjun i argentinska medier; internrevisorn Claudio Corizzo ställer frågor till den sparkade chefen Javier Azcárate.

Det nya materialet har redan fått president Néstor Kirchner att avskeda två statliga chefer som nämns vid namn under samtalet.

Fallet Skanska, som det kallas i Argentina, handlar om misstänkta mutor, skattefusk och annan ekonomisk brottslighet. Byggbolaget har hittills samarbetat med att tillhandahålla material till de två domstolar som utreder härvan. Det är till och med så att utredningen aldrig skulle ha kommit till stånd om inte Skanska hade kollaborerat.

Men Azcárates berättelse från mars 2006 ger ny information. Bland annat nämns ytterligare korruptionsbefläckade byggprojekt i Peru och i den argentinska provinsen La Pampa. Azcárate berättar detaljerat om hur det gått till; han nämner väskor med pengar som förts över mellan Skanska och mottagaren. Det talas om summor som överstiger de cirka 40 miljoner kronor som det tidigare varit tal om. Azcárate menar också att förre vd:n för Latinamerika, Gustavo Vago, kände till den smutsiga verksamheten även om han inte aktivt deltog i operationerna.

För revisorn Corizzo är bandets offentliggörande en katastrof. Under de senaste dygnen har han anklagats för mened och blivit en av de misstänkta i muthärvan. Corrizzo, som hjälteförklarats av Skanskas huvudkontor efter att ha avslöjat omfattningen av mutskandalen, säger på ljudfilen att domaren Javier Lopez Biscayart är en hårding men att han nog går att bearbeta. Corizzo ljuger också för Azcárate när denne frågar om samtalet bandas.

TT

Mer läsning

Annons