Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skansens älgar i smakjury

Annons

Älgarna på Skansen ska provsmaka salt för att hjälpa Vägverket att undvika viltolyckor.

Ett tiotal djur, både älgar och renar, ska medverka i juryn och inom kort ska de få två olika saltstenar att välja mellan i sina hägn. Den ena stenen innehåller den saltblandning som Vägverket använder i sin halkbekämpning i dag. Den andra stenen innehåller en lösning med mer socker som Vägverket planerar att införa, uppger Radio Stockholm.

Frågan är nu om skogens djur, som behöver salt för att överleva, blir mer attraherade av den sötare lösningen och därmed ger sig ut på vägarna för att slicka i sig mineralet. Kanadensiska studier har visat att djur söker sig till vägarna av just den anledningen vilket kan öka antalet viltolyckor. Och det är där som älgarna och renarna på Skansen i Stockholm kommer in i bilden.

Vägverket ska också testa den nya saltblandningen i ett hägn i Jämtland men Göran Gabrielsson tror inte att djuren kommer att bry sig så mycket om vilket salt de får i sig.

TT: Om det skulle visa sig att älgarna formligen kastar sig över den nya saltlösningen, tänker ni då avbryta införandet?

TT

Mer läsning

Annons