Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skänker minnen från kriget

Annons

Den 14 januari 1940 avreste 30-årige skogsarbetaren Bror Brandin från Arvet och Furudal till Finska vinterkriget som frivillig. Bror blev stationerad vid Salla, i dåvarande nordöstra Finland.

Samma dag som första finska kriget under andra världskriget slutade, den 13 mars, omkom han i strider mot den ryska röda armén.

- Jag var sju år när det hände. Jag mins att Ore kyrka var fullsatt och att militären stod i givakt när han begravdes. Alla grät, säger Maj-Lis.

I samband med begravningen överlämnade den finska staten en minnesmedalj till Brors anhöriga. Den finske överbefälhavaren Gustaf Mannerheim skickade också ett kondoleansbrev.

- Bror var en glad och fin människa. Jag minns att han sjöng mycket när han besökte oss. Nu vill jag att Ore hembygdsförening ska fortsätta vårda hans minne, säger Maj-Lis.

I veckan överlämnades minnessakerna till föreningens ordförande Bertil Bellander.

- Vår tanke är att minnesmedaljen och dessa minnessaker ska ställas ut med andra medaljer och saker vi tidigare fått efter Bror Brandin från andra anhöriga. Vi vill göra en minnesutställning i Veteranmuseet vid Furudals bruk, säger han.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons