Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skänka eller kasta bort?

Annons

Ryktena om att den klädinsamling som Älvdalens församling driver sedan många år nu ska upphöra har fått ordentligt fäste i Älvdalen.

- Man vill ju inte bara bli av med kläder som blivit omoderna, man vill ju veta att de kommer till nytta i länder där de inte har det så bra, sa en kvinna som ringde MT om församlingens klädinsamling.

Hon hade fått uppgifter om att församlingen nu skulle sluta skicka kläderna till behövande och i stället slänga dem "på tippen".

- Nej, så är det inte. Vi ska fortsätta att ta emot kläder och skicka dem till behövande, säger kyrkorådets ordförande Ulla-Britt Emanuelsson.

- Nu samarbetar vi med Hilding Sjöblom på Falu Sekundär. När vi har en container full så hämtar han kläderna. En del säljs i hans affär i Falun för att han ska få in pengar till all den personal som jobbar med kläderna där. Resten går till behövande i andra länder. Men han vill ha betalt för transporterna.

- Han vill ha 600 kronor för att hämta en container och på ett år blir det sex till sju tusen kronor.

- Vi har aldrig sagt att vi ska sluta med detta och det säger vi inte nu heller.

- Men det skulle vara betydligt lättare om kommunen är med och betalar.

- Det handlar ju om rätt många ton kläder varje år. Skulle folk slänga dem i brännbart i stället så blir det en stor kostnad för kommunen som får betala för att de brännbara soporna tas om hand.

- Och om kläderna bränns så kommer de ju inte till nytta för fattiga människor i andra länder, betonar Ulla-Britt Emanuelsson.

Renhållningschefen Per-Ove Brandt håller med om att det troligen blir dyrare för kommunen att bränna kläderna.

- Vi får betala 650 kronor per ton och en sådan container som de samlar kläder i väger säkert ett ton. Sen kommer transporten till.

- Men jag kan inte sponsra detta via renhålllningstaxan. Om kommunstyrelsen vill göra detta så är det dock upp till dem, säger P-O Brandt.

Kommunstyrelsens ordförande Myr Herbert Halvarsson har inte gått att nå för en kommentar.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons