Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skakat Estland flyttar bronsstaty

Annons

Estland regering flyttade på fredagsmorgonen bort den kontroversiella bronssoldaten i Tallinn, sedan staden skakats av de värsta kravallerna efter självständigheten.

Krisen såg ut att få långtgående följder, när Ryssland på morgonen övervägde att bryta de diplomatiska förbindelserna med grannlandet och den forna sovjetrepubliken.

Estländska medier beskrev delar av Tallinns centrum som ett slagfält efter nattens kravaller.

En person dödades och 44 skadades när ryskspråkiga ungdomar, många av dem berusade, gick bärsärkagång i innerstan på torsdagskvällen och natten till fredagen.

Omkring 300 personer greps sedan butiker vandaliserats och plundrats och bränder anlagts.

Tallinns borgmästare samlade under natten stadens ledning till krismöte och beslöt att förbjuda all försäljning av alkohol fram till 2 maj.

Polisen förlorade på kvällen kontrollen över en till en början fredlig demonstration mot regeringens planer på att flytta bronssoldaten och gräva ut sovjetiska soldatgravar i närheten.

Enligt ögonvittnen började oroligheterna, när kravallpolis försökte driva bort de uppemot tusen demonstranterna från området.

På fredagsmorgonen beslöt en kriskommission att den omstridda bronssoldaten skulle flyttas omgående. Den fördes till hemlig plats av polisen, uppgav en regeringstalesman för Reuters.

För Ryssland och för många i den rysktalande minoriteten i Estland är bronsstatyn, som föreställer en soldat i Röda armén, en symbol för Sovjetunionens seger över Nazityskland.

Många ester ser den i stället som ett monument över den sovjetiska ockupationen.

Federationsrådet, det ryska överhuset, uppmanade efter omröstning enhälligt president Vladimir Putin att bryta de diplomatiska relationerna med Estland, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Ryska UD betecknade samtidigt Estlands flytt av krigsmonumentet som "hädiskt" och "inhumant", särskilt med tanke på att det "togs ner inför Segerdagen".

Segerdagen brukar firas invid bronssoldaten av den ryskspråkiga befolkningen den 9 maj till minne av Röda arméns seger över Hitlers naziarmé i andra världskriget.

Ryska UD uppmanade internationella organisationer att vidta "nödvändiga åtgärder för att kyla ner de estländska myndigheternas nit".

En okänd rysk gruppering i Estland har hotat mörda landets premiärminister Andrus Ansip, rapporterar den baltiska nyhetstjänsten BNS. Hotet sändes till flera offentliga inrättningar med e-post.

Gruppen anklagar Ansip för att ha "förklarat krig mot Ryssland och en för ryssarna helig plats". Enligt gruppen kan man undvika "att det flyter blod" om utgrävningarna vid bronsstatyn stoppas.

TT

Mer läsning

Annons