Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skagen flyttas till Mora

Annons

Enligt Zornmuséets chef Birgitta Sandström blir det den största utställningen med Skagenmålarna i Sverige någonsin.

- En "once in lifetime"-upplevelse, anser Birgitta Sandström

- Det handlar om många av huvudverken på respektive museum, bekräftar Annette Johansen.

Hon är chef för Skagens museum och tillsammans med intendenten Mette Jensen presenterar hon planerna när tidningen besöker muséet på Jyllands nordspets.

Zornmuséet ska under tre månader fyllas av stora oljemålningar av målarna från Skagenskolan med namn som bland annat P.S. Kröyer, Michael och Anna Ancher samt svensken Oscar Björck. Konstnärer bakom kända verk som skildrar fiskarbefolkningens vardagsliv och det ljusa sommarlandskapet på Skagen.

I utbyte skickas Zorns världsbekanta akvarellmålningar och oljor såsom Vallkullan, stora porträtt och Zorns speciella vattenmotivtill Skagen.

Utställningarna äger rum under mars till juni nästa år. Invigningarna av respektive begivenhet sker med en veckas mellanrum.

Enligt Annette Johansen är det första gången två museer av den här digniteten genomför ett så omfattande utbyte.

I början av året träffade Annette Johansen Zornmuséets chef Birgitta Sandström vid en vernissage av nordisk konstutställning i Lausanne i Schweiz. Efter gemensamma tankar om samarbete kom Birgitta Sandström med idén om ett utbyte av de stora verken.

- En av huvudpoängerna med ett utbyte mellan Zorn och Skagen är den gemensamma historiska utvecklingen. Det var i sekelskiftet kring 1900 som konstnären Anders Zorn och Skagenkolonin parallellt hade sin storhetstid, fortsätter Annette Johansen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons