Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skador för miljoner vid nattlig brand hos Essverk

Annons

Det var vid 04.30-tiden som en väktare blev varse hur det bolmade rök från den stora, nyligen renoverade, verkstadslokalen och slog larm. Han ringde också vd Tryggve Sjöberg som snabbt kom till företaget.

En stor insatsstyrka dirigerades till brandplatsen. Från räddningstjänsten i Ludvika anlände tre bilar med besättning inom loppet av bara några minuter.

Ytterligare en brandbil anlände från kåren i Grängesberg. Samtidigt kallades en styrka från räddningstjänsten i Smedjebacken till Ludvika för att ta över beredskapen nere på brandstationen.

I den samlade styrkan ingick även räddningstjänstens stora skylift, "Bronto", och en räddningscontainer. Ambulans fanns hela tiden till hands för säkerhets skull.

- Rökutvecklingen var kraftig när vi kom dit, säger brandmästaren och tillika insatsledaren Åke Larsson.

Branden, som var en omfattande glödbrand i diverse kablage och material i takregionerna, bekämpades inledningsvis av en rökdykargrupp som tog upp hål i yttertaket för att komma åt att släcka.

- Sedan rekvirerade vi en mindre skylift som togs in i verkstadshallen så att vi kom åt att riva ned innertaket, fortsätter brandmästaren.

De glödande massorna fraktades efter hand ut i snön och eftersläckningsarbetet kom att pågå ända fram på fredagens förmiddag.

Räddningsinsatsen innebar även att delar av verkstadens utrustning och produkter flyttades ut alternativt plastades in för att skyddas. I kontorslokalerna satte brandmännen redan i ett tidigt skede in kraftiga fläktar för att skapa övertryck och därmed förhindra att röken trängde in. Skadorna kunde därmed begränsas till en svag lukt av brandrök.

För Essverk innebär branden bekymmer.

- Vi får självklart ett bortfall i produktionen. Det går knappast att ha någon verksamhet som här ser ut. Vi kanske måste ta ner hela taket och börja om från början, säger vd Tryggve Sjöberg.

- Men brandkåren har gjort ett väldigt bra jobb. De var på plats blixtsnabbt, berömmer han.

Branden förmodas ha uppstått på grund av ett elfel.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons