Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skador för miljoner

Annons

Branden i garaget natten till lördagen ställer ännu till problem för flera verksamheter och företagare.

Gunilla Lindqvist tog över Helga Pettersson Dam för 27 år sedan. Årsdagen i onsdags kunde ha firats på ett betydligt bättre sätt.

Hon tvingas se butiken tömmas. Alla kläder är skadade och osäljbara. Rök- och sotskadade. I kronor räknat handlar det om flera hundra tusen.

-Allt måste bort. Man blir lite ledsen och arg, säger Gunilla Lindqvist som under de senaste nätterna inte kunnat sova.

När hon kan öppna igen har hon ingen aning om. Det hänger på leverantörerna. Hur snabbt de kan få fram grejer. I värsta fall kan hon tvingas ha stängt i någon månad.

-Jag vet ingenting, leverantörerna har inte svarat än.

Telefonen i butiken på Sveagatan ringer i ett. Många undrar när det kan öppnas igen. Hon har jobbat i butiken sedan 1960, och aldrig tidigare varit med om något liknande.

-Man får ta det sorgliga också, säger Gunilla Lindqvist som inte hade någon aning om vad som hänt, förrän hon kom till butiken i lördags morse.

Då hade det brunnit i garaget under fastigheten, och rök och sot letat sig in i hennes butik via ventilationssystemet.

Lennart Hedlund, Djurmagazinet, öppnade i onsdags, men inte i full skala. Rök- och sotskadade varor för kanske upp emot en miljon kronor har skeppats iväg.

-Övervåningen blir klar idag. Att göra i ordning lagret är 1-2 veckors jobb, säger Lennart Hedlund som räknar med att vara igång för fullt i slutet av nästa vecka.

Även Systembolaget kunde öppnas i onsdags. Här har inga varor blivit förstörda. Det största problemet har varit att elen inte fungerat.

-Vi är väldigt förskonade, säger områdeschef Anna Timander.

Hur omfattande elskadan är, det är ännu oklart. Det kan bli så att Systembolaget kan få hålla stängt en dag, eller delar av en dag.

Detta meddelas i så fall i förväg. Borlängehälsan har också drabbats av branden. Men nu är man i gång fullt ut. Viss sanering återstår dock. Biblioteket kunde öppna som vanligt i onsdags, efter sanering. Här blev inget förstört.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons