Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadad rymdfärja dockade med ISS

Annons

Den amerikanska rymdfärjan Atlantis har dockat som planerat med den internationella rymdstationen. Nu diskuteras hur värmeskölden som skadades vid uppskjutningen ska repareras.

Atlantis anlände till rymdbasen ISS sent på söndagskvällen svensk tid. Innan han parkerade vinklade kapten Frederick Sturckow rymdfärjan så att besättningen på rymdbasen kunde fotografera värmeskölden på undersidan. En decimeterlång reva uppstod i skölden när färjan passerade genom atmosfären.

Det var just värmeskölden som skadades vid uppskjutningen av rymdfärjan Columbia 2003. Det fick följden att färjan havererade vid återinträdet i jordatmosfären och de sju astronauterna omkom.

Enligt de första analyserna av den nu aktuella skadan är den mindre allvarlig. "Även om det här inte tycks vara något större problem så diskuteras flera möjligheter" skrev flygledningen i ett e-postmeddelande till sjumannabesättningen. Sedan olyckan med Columbia är färjorna utrustade med reservdelar för att laga dylika skador.

Atlantis ska leverera reservdelar till den internationella rymdstationen, som också får en del av sin personal utbytt. Ombord finns bland annat två enorma solpaneler som ska förse rymdstationen med energi. Besättningen ska också vika ihop en gammal solpanel, för senare montering på ett annat ställe på ISS.

I mars, när Atlantis avfärd egentligen skulle ha skett, skadades färjan av hagel och uppskjutningen fick senareläggas. Skyddshöljet kring färjans bränsletank har sedan dess lagats omsorgsfullt.

Under den senaste färden i december, då svensken Christer Fuglesang deltog, stannade astronauten Sunita Williams kvar på ISS.

Nu reser hon hem och de två ryska kosmonauterna på ISS, Fjodor Jurtjichin och Oleg Kotov, får sällskap av astronauten Clayton Anderson. Också ryssarna gör sexmånaderspass på rymdstationen, även om skiftbytena inte omges av samma strålkastarljus som de vådliga färderna med rymdfärjorna.

TT

Mer läsning

Annons