Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadad Irakminister kvar på sjukhus

Annons

Iraks vice premiärminister Salam al-Zubayi ligger kvar på sjukhus, opererad i buken efter att ha skadats av bombsplitter. Hans livvakt pekas ut som skyldig.

I dag dödades minst 20 människor av en självmordsbombare.

Han fördes i hast till ett amerikanskt militärsjukhus i Bagdads gröna zon efter att ha skadats i en dubbel bombattack i går.

Han sade dock ingenting om al-Zubayis tillstånd.

al-Zubayi är en framträdande sunnitisk ledare i den shialedda irakiska regeringen.

Han sårades när en självmordsbombare sprängde sig inne i området kring hans hem i Bagdad.

Attacken ägde rum då ministern bad i en moské som ligger inne på området.

Den första bomben följdes några minuter senare av en bilbomb, också inne på residensområdet. Nio människor dödades och 15 skadades.

al-Zubayi kördes i ambulans till sjukhuset, som ligger i den hårt befästa Gröna zonen, där ambassader och regeringsbyggnader finns.

Nu uppger en sunnitisk grupp ledd av al-Qaidas irakiska gren att den låg bakom bombattentatet.

Islamiska emiratet Irak, som gruppen kallar sig, meddelade att dess kämpar "med Guds hjälp lyckades" komma åt sunniten al-Zubayi.

"Vi ber till Gud att inte skona denne föraktlige förrädares liv, han som sålt sin religion och sitt folk", löd meddelandet på en webbsida som används av islamistgrupper.

Gruppen utlovade fler angrepp på "förrädare" i den irakiska regeringen, uppenbarligen med syftning på sunnitiska politiker.

Några av den bombskadade al-Zubayis vakter har gripits för förhör, sade general Qassim al-Musawi, talesman för säkerhetsoffensiven i Bagdad, till AFP på lördagen.

Han sade att myndigheterna har några ledtrådar som kan leda till dem som genomförde attentatet.

En parlamentsmedlem för det sunnitiska block som al-Zubayi tillhör sade att självmordsbombaren kom från vice premiärministerns egen säkerhetsstyrka.

al-Musawi sade att han besökt al-Zubayi på sjukhuset.

En självmordsbombare i lastbil med laddningen gömd under en tegelstenslast sprängde sig i dag på en polisstation i ett sunnidominerat område i södra Bagdad, rapporterar AP. Minst 20 människor dödades och 26 skadades enligt polis.

Explosionen hördes över hela staden. Laddningen sprängdes vid den betongmur som skulle skydda polisstationen eftersom bombaren inte kunde komma närmare. Ändå fick huset stora skador.

Bland dödsoffren var 14 poliser, tre fångar och tre civila.

I Tal Afar i nordvästra Irak omkom tio människor när en självmordsbombare slog till på eftermiddagen, uppger stadens borgmästare Najim al-Juburi.

Gärningsmannen ska iklädd bombväst ha kommit in i en sötsaksbutik i marknadsområdet al-Saraj och där utlöst sin laddning.

TT

Mer läsning

Annons