Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska lyftas ut nästa år

Annons

Kritiken mot hanteringen av tsunamikatastrofen har lett till flera avgångskrav. En privatperson har på sparkafreivalds.nu samlat 27000 namn, en siffra som stiger snabbt. Kd vill även peta tjänstemän, såsom Jan Nordlander, chef för UD:s konsulära avdelning. ÒPersonerna har i dag framträdande positioner som företrädare för svenska staten, det tycker inte jag att de bör ha", säger en klok Göran Hägglund till Ekot.

Men ledande socialdemokrater duckar för slutsatserna i rapporten och hoppas att stormen ska blåsa över. Göran Persson tänker inte avgå och han tänker inte sparka någon heller.

Istället skyller de nu ifrån sig på löpande band. Persson pratar om "jakt på syndabockar", Freivalds anser att hon inte fick information från sina underhuggare och Hans Dahlgren säger sig inte ha fått samtal från Lars Danielsson, trots att Danielsson hävdar att han ringt tre gånger. Det är ett sorgligt skådespel.

För det handlar inte om opportunism eller hetsjakt på oskyldiga. Det handlar om att chefer bör ta konsekvenserna av allvarliga misslyckanden i verksamheten. LIF spelade som krattor, Pirro fick gå. Kurt Hellström fick inte fart på Ericsson, Svanberg fick ta över.

Persson och hans gäng klamrar sig fast och flyr sitt ansvar. Alltså måste de lyftas ut av oss väljare i valet 2006.

OLA SPÄNNAR

Mer läsning

Annons