Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska du köpa valp?

Annons

Ska du

köpa valp?

Hundsmugglingen ökar, trots riskerna med att köpa hund via annonser och stor uppmärksamhet i medierna, fortsätter tullen att beslagta hundratals valpar varje år. Jordbruksverket uppskattar att mer än 2000 valpar smugglades till Sverige förra året.

Innan valparna ska fraktas sövs de ned, benen binds ihop, och de förvaras under resan i trånga utrymmen utan mat och vatten. De flesta valpar som har beslagtagits av den svenska tullen har varit så svårt medtagna att deras liv inte har gått att rädda.

Valparna säljs via annonser. Köpare betalar i förskott mellan cirka 10000 och 25000 kronor. Mellanhanden eller kuriren, stämmer träff med köparen på allmän plats där affären görs upp. Varken säljare eller mellanhand lämnar ut fast adress eller telefonnummer så att de inte kan spåras.

Ofta är köparen ovetande om valpens fruktansvärda uppväxtmiljö och lidande. Falska intyg om vaccination och stamtavla lurar köparen till att bryta mot lagen och riskerar därigenom böter och fängelse.

Ska du köpa hundvalp, köp inte din hund via mellanhand. Hälsa på valpen hos uppfödaren före köpet. Kräv ID-handlingar och hälsointyg för valpen. Kräv kvitto med säljarens namn och adress.

LARS GROPMAN, KONTAKTOMBUD FÖR DJURENS RÄTT

Mer läsning

Annons