Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdsrådgivning även nattetid

Annons

Tidigare har rådgivningen varit stationerad i Falun och i Leksand. 20 sjuksköterskor har delat på nio heltidstjänster.
Den nya sjukvårdsrådgivningen kräver 13 heltidstjänster, vilket kommer att fördelas på 28 sjuksköterskor.

– När vi nu skulle utöka var det inte möjligt att göra det i de nuvarande lokalerna i Leksand och Falun, berättar Ann-Christine Wagnås, verksamhetschef för sjukvårdsrådgivningen Dalarna.
Ganska snabbt började hon tänka på Borläänge som det bästa alternativet.

– Vi har sjuksköterskor från exempelvis Avesta, Hedemora, Rättvik, Leksand, Borlänge och Falun. När dessa nu måste resa till ett och samma ställe så ligger Borlänge väldigt bra till. En radie på en timmes resväg från Borlänge täcker upp de flesta stora orter i länet.
Den nya sjukvårdsrådgivningen kommer att flytta in i hus 7 vid Borlänge sjukhus, och inrymmas i de lokaler som öppenpsykiatrin tidigare höll till i. Lokalerna hyr landstinget av Tunabyggen.

Den nya sjukvårdsrådgivningen kommer att bemannas varadagar mellan 16.00 och 07.00 samt dygnet runt under helgerna.
När vårdcentralerna har stängt träder rådgivningen in.
I dag är sjukvårdsrådgivningen bemannad till klockan 23.
– Sedan i november har vi inte haft någon sjukvårdsrådgivning nattetid. Så det blir ett lyft, säger Wagnås.

Den normala bemanningen nattetid kommer att vara en sjuksköterska. Dessutom sker ett samarbete med den akutsjuksköterska som finns placerad vid SOS Alarm.
– Vid vissa bökiga nätter, exempelvis midsommarafton, så kommer vi att dubbelbemanna rådgivningen i Borlänge. Annars säger oss tio års erfarenhet att vi klarar oss med en sjuksköterska de flesta nätter.
Landstinget Dalarna har anslutit sig till ett projekt som syftar till att nå större tillgänglighet till sjukvårdsrådgivning.

- Vi får ett enhetligt system för telefoni, rådgivning, journalföring. Samverkan i nätverket ska skapa bättre säkerhet genom att alla telefonsjuksköterskor använder ett gemensamt kvalitetssäkrat medicinskt system för rådgivning, säger Wagnås.

PER MALMBERG/JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons