Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdsorganisationen i Västerbergslagen (del 2)

Annons

Det finns i dag inte motsvarande kompetens i närheten av Ludvika som kan ta över narkospersonalens behandling av akut sjuka med livshotande akuta sjukdomar eller skador. Då befolkningsunderlaget i Västerbergslagen är stort och industrierna är många medför detta varje år att fler akut sjuka människor har nytta av tillgången på narkoskompetent personal.

Framför allt märks behovet vid akut svikt i andningsfunktionen, då detta måste åtgärdas omedelbart, då närmaste narkoskompetens i Falun ligger för lång bort.

De erfarna narkosläkare som finns här i dag, dygnet runt året om, har sin ordinarie tjänstgöring som specialister på Rikshospitalet i Köpenhamn. Dagtid tjänstgör de på dagkirurgiska verksamheten på lasarettet för att sedan ha beredskap för svårt sjuka patienter.

Förslaget att ta bort narkosberedskapen under den tid på dygnet då ambulanssjukvården har minskade transportresurser, kan medföra att patienter får vänta längre på transport utan tillgång till livsuppehållande behandling. Patienter kommer även fortsättningsvis att komma till "akutmottagningen". Statitstiken för 2005 visar att narkosläkaren utförde uppgifter, utanför operationsavdelningen vid inte mindre än 215 tillfällen.

Narkosläkaren bedömde 13 fall som direkt livräddande åtgärder, 88 som förbättrande av säkerhet och vård. Övriga fall var exempelvis planerade och av mindre akut karaktär.

Vi anser, att det skulle vara en stor förlust för Västerbergslagens invånare att förlora denna kompetens, som vi vet är direkt livräddande.

NARKOSSJUKSKÖTERSKORNAVID LUDVIKA LASARETT FOTNOT:DEL 1 AV DENNA INSÄNDARE PUBLICERADES I MÅNDAGS.

Mer läsning

Annons