Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdschefernas lön ska ses över

Annons

Svar till Bengt Holmquist,

den 31 maj.

Bibliotekschefen i Landstinget Dalarna Bengt Holmquist ifrågasätter i en debattartikel varför länssjukvårdschefen Karin Stikå Mjöberg har lägre lön än närsjukvårdschefen i Dalarna, Claes-Göran Björck.

Svaret är mycket enkelt. Länssjukvårdschefens lön sattes av den tidigare tillförordnade landstingsdirektören Elsa Lundmark, som ansåg att Karin Stikå Mjöberg, trots att hon inte är läkare till professionen, borde ha samma lön som den tidigare länssjukvårdschefen Jan Pettersson, som är läkare. Lönen sattes år 2004.

Lönen för Karin Stikå blev densamma som för Jan Pettersson; 72 000 kronor. Lönen för närsjukvårdschefen i Dalarna, som är en ny tjänst, sattes av landstingsdirektör Ulf Hållmarker i år och till 75 000 kronor.

När det gäller landstingspersonalens löner sker nu lokala löneförhandlingar men chefslönerna har ännu inte behandlats. Det sker i lönesamtal med landstingsdirektören.

Det är inget som hindrar att landstingsdirektören då ser över lönen också för länssjukvårdschefen.

Detta kunde Bengt Holmquist lätt ha tagit reda på genom ett telefonsamtal till landstingsdirektören. Det är nämligen landstingsdirektören, inte landstingsrådet Alf Johansson, som sätter lönen för underställda chefer inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Däremot arbetar landstingets personalutskott för närvarande med en chefslönepolicy för att ta fram riktlinjer för tjänstemannaledningen när det gäller chefernas lönesättning.

LAILA EDHOLM

Mer läsning

Annons