Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdschefer anklagar alliansen för okunskap om ambulansverksamheten

Sjukvårdsalliansens förslag om ambulanssjukvården visar på en stor okunskap. Det menar länets ansvariga för ambulanssjukvården.
– Vi gör alltid det som är bäst för patienten, säger divisionschef Tomas Riman.

Annons

Länets ambulanshelikopter är stationerad i Mora.

Tidigare i veckan föreslog Sjukvårdsalliansen i landstinget - Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Dalarnas Sjukvårdsparti - att landambulansens personal skulle slippa vänta på ambulanshelikoptern innan de skjutsade en patient från en olycksplats.

De ansvariga cheferna för länets ambulanssjukvård menar att sjukvårdsalliansen missförstått situationen totalt.

– Jag har aldrig varit med om att politiker lagt fram så detaljerade förslag om den medicinska verksamheten. För att kunna göra det rätt måste man vara medicinsk expert, säger divisionschef Tomas Riman.

Tomas Riman och övriga chefer för ambulanssjukvården och ambulanshelikoptern i länet - Fredrik Forselius, Bengt Eriksson och Mikael Gellerfors - har reagerat kraftigt på Sjukvårdsalliansens förslag.

– Att påstå att ambulansen i dag ofta får vänta på läkare från ambulanshelikoptern är felaktigt. Det finns inget i våra avvikelserapporter som över tid stöder det påståendet. Ambulanssjuksköterskorna har redan i dag mandatet att själva fatta självständiga beslut. Personerna bakom förslaget visar på en stor okunskap, säger Tomas Riman.

Cheferna slår fast att sjuksköterskorna i ambulansen och narkosläkaren i helikoptern i dag samarbetar tätt och nära för patientens bästa redan under utryckning till en olyckplats.

– Om ambulansen är framme hos patienten först och transport bedöms medicinskt säker åker man mot det sjukhus som har resurser för det akuta sjukdomstillståndet. Ofta möter ambulansen upp helikoptern under vägen för en så kallad prehospital behandlingsinsats, eller omlastning av patienten till ambulanshelikoptern för att skynda på transporten, säger han.

Ibland kan det vara bäst att invänta helikoptern för att direkt flyga patienten till det sjukhus som har de rätta resurserna, samtidigt som narkosläkaren under transporten kan ge avancerad luftburen intensivvård.

– När det gäller exempelvis skallskador kan det vara direkt livshotande att transportera en medvetslös patient till närmaste sjukhus om det saknar neurokirurgisk expertis. Detta även om skadan inträffat alldeles utanför ett sjukhus. Detta är mycket komplext med många variabler, säger Tomas Riman.

Ambulanssjukvården slår fast att den halvårslånga ambulanshelikopterverksamheten i länet ökat tryggheten för länets invånare och räddat liv och förbättrat utgången av skador. Ambulansöverläkaren Bengt Eriksson har varit medicinskt ansvarig i uppstartsfasen för såväl ambulanssjukvården som helikopterverksamheten.

– Vilket i sig garanterar en samsyn mellan ambulanshelikopter och ambulans på marken, säger divisionschef Tomas Riman.

Mer läsning

Annons