Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdsalliansen kritiserar ambulansschefernas kritik mot dem

Sjukvårdsalliansen är kritisk över sjukvårdschefernas kritik.
– Vi har tagit upp problemet med helikopterambulansen i ledningen för Svensk Luftambulans. Då reagerade inte divisionschef Riman på vad vi sa. Därför lade vi fram denna motion, säger oppositionsrådet Ulf Berg (M).

Annons

I veckan berättade DT att Sjukvårdsalliansen - Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Dalarnas Sjukvårdsparti - lagt en motion till landstingsfullmäktige för att se över rutinerna mellan land- och helikopterambulansen. Alliansen vill att personalen i landambulansen ska slippa vänta på helikoptern innan de transporterar en patient från en olycksplats.

Luft- och landambulansen chefer reagerade starkt på det. De menar att politikerna missförstått hela situationen inte har kompetens nog att bedöma medicinska verksamhetsfrågor.

– Vi har lyft frågan i Svensk Luftambulans, där vi sitter med i styrelsen. Då reagerade inte ambulanscheferna på vår kritik. Därför lade vi fram denna motion. Jag litar helt på våra källor. Det har funnits fall då helikopterläkaren beordrat landambulansen att vänta på dem - trots att sjuksköterskan i väntande ambulansen önskat ta patienten direkt till sjukhus, säger Ulf Berg.

Sjukvårdsalliansen menar dock att det sjukvårdscheferna nu säger i sin kritik i sak är positivt.

– De säger ju nu att landambulansen ska kunna avgöra detta - att tillåtas avgöra om de ska åka mot närmaste sjukhus. Det är så vi tycker att det ska gå till, säger Berg.

Men ska politiker ha detaljsynpunkter på hur verksamheten och proffs ska agera för att rädda liv?

– Nu har vi inte försökt detaljstyra. Vi vill bara att de ska se över rutinerna. Vi som politiker har valts för att representera befolkningen. Om vi ser en brist måste vi kunna påtala den. Motionen ligger kvar och vi förväntar oss ett svar på den. Om jag tolkar cheferna rätt så ser vi i sak på detta på samma sätt, säger Ulf Berg.

Mer läsning

Annons