Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdens glömda köer

Annons

I februari i år stod 2058 personer i kö för behandling, av dessa hade 559 väntat längre än de maximalt tre månader som är landstingets åtagande i vårdgarantin. Oförmågan att leva upp till detta åtagande innebär att landstinget urvattnar begreppet garanti.

Köerna som redovisas inom vårdgarantin är dock bara toppen på ett mycket större problem.

I de utredningsperioder som inte omfattas av vårdgarantin, och som ligger mellan första besök hos specialist och ett beslut om vård köar också många patienter. Dessa köer kan vara årslånga, och här "långtidsparkeras" patienter medan utredningsprocessen står helt stilla i väntan på ett beslutsunderlag. Samtidigt fördröjs det beslut om vård som krävs för att patienten ska omfattas av vårdgarantin.

Detta missförhållande glöms bort i den pågående debatten om sjukvårdens köer där fokus primärt handlar om att klara vårdgarantin.

För en väl fungerande sjukvård är det lika angeläget med korta köer i den period som föregår ett beslut om vård som i genomförandet av beslutet. För patienten är det den totala tiden från första kontakt med sjukvården till genomförd vård som räknas.

Denna tid måste utnyttjas effektivt till patientens bästa. Så är inte fallet i landstingssjukvården i dag.

LUTTRAD

Mer läsning

Annons