Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhus utslaget av strömavbrott

Annons

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge drabbades vid lunchtid på lördagen av ett omfattande strömavbrott. En transformator slogs ut och fick ersättas av en mobil enhet.

Omkring två timmar efter avbrottet var dock transformatorfelet inte åtgärdat och reservaggregatet räckte inte till för sjukhusets alla behov.

Sjukhusets chefsläkare Svante Baehrendtz ser mycket allvarligt på det inträffade.

Karolinska sjukhuset i Huddinge har omkring 700 platser och var nästan fullt när avbrottet inträffade.

Bland annat slogs strömmen ut på Huddingesjukhusets operations-, intensivvårds- och alla vårdavdelningar ut. Strömmen fanns dock hela tiden kvar på akuten och på röntgenavdelningen.

Med hjälp av omkopplingar fick sjukhuset tillbaka den ordinarie strömmen efter en dryg timmes avbrott, men vad som gått fel var vid 14-tiden ännu oklart.

Landstingets fastighetsbolag Locum och personal från systemleverantören ABB var vid 14-tiden inkallad för att felsöka i systemet och hitta problemet. Samtidigt behöll Locum mobila reservaggregat i anslutning till sjukhuset för att snabbt kunna sätta in dem om strömmen skulle gå igen.

Enligt chefsläkaren var vid 14-tiden i princip bara datorsystemet ur drift.

Tommy Hoff, vd på Locum, landstingets dotterbolag med ansvar för fastighetsdriften av akutsjukhusen i länet, berättar att en så kallad högspänningsbrytare har utlöst utan att larma. Det gjorde att reservkraften inte gått i gång på det sätt som den skulle.

Enligt Hoff har sjukhuset i Huddinge _ liksom alla större akutsjukhus _ ett dubbelt skydd för avbrott i elförsörjningen.

Dels finns på varje sjukhus ett central reservaggregat bestående av dieselmotorer som kör i gång när strömbortfall inträffar. Därtill finns batteridrivna reservenheter ute på sjukhusens olika avdelningar, som går in och täcker de mest akuta behoven.

Batterienheterna ansvarar varje enskilt sjukhus för.

TT: Hur allvarligt är det här?

I princip ser elsäkerheten likadan ut på alla akutsjukhus inom landstingets regi. Reservaggregaten provkörs varje månad.

Landstingets revisorer kommer att följa upp lördagens incident efter påskhelgen enligt Dag Fagerhem, informationsansvarig för landstingets revisorer.

TT

Mer läsning

Annons