Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhus mörkade brister i mordfall

Annons

När en man mördades av en medpatient på en psykiatrisk avdelning på St Görans sjukhus i Stockholm förra året fanns flera allvarliga brister på avdelningen. Men dessa brister doldes för Socialstyrelsen som granskade fallet. Socialstyrelsens så kallade lex Maria-utredning riktade därför ingen kritik mot sjukhuset, rapporterar Sverige Radios Ekoredaktion som granskat fallet.

Patienten mördades med ett skärp, som inte skulle få finnas på avdelningen av säkerhetsskäl. Vidare skulle patienterna ses över av personalen minst en gång i timmen. Men när den mördade mannen hittades hade ingen sett till honom på tre och en halv timme. Personalen, som skulle ha ständig uppsikt över korridoren, var upptagen med att spela gitarr och lösa korsord, och märkte därför inte när mördaren gick in till medpatienten. Det berättar gärningsmannen själv i polisens rekonstruktionsfilm som Ekot tagit del av.

Dessutom har sjukhuset inte berättat för Socialstyrelsens utredare att mördaren ett par månader tidigare hade skadat en annan patient allvarligt inne på avdelningen, genom att hugga en penna i nacken på honom.

Sjukhuset har nu startat en ny utredning av händelserna kring mordet.

TT

Mer läsning

Annons