Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhus i länet får kritik

/

Akutsjukhusen i Mora och Falun får kritik i en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Annons

Verket har granskat 60 akutsjukhus i landet och kommit fram till att hög arbetsbelastning och överbeläggningar är ett problem.

Endast sex sjukhus av 60 klarar sig utan anmärkning.

I länet visar Arbetsmiljöverket på problem vid medicinkliniken på Mora lasarett och vid ortopedkliniken vid Falu lasarett.

Generellt visar rapporten att det finns brister i samarbetet mellan kommuner och landsting när det gäller utskrivning av medicinskt färdigbehandlade patienter, att överbeläggningar påverkar arbetsmiljön att personal beskriver en allt mer ökande vårdtyngd och hög arbetsbelastning.

Vid inspektionerna har det också framkommit att personalen har få eller inga tillfällen till raster och pauser.

Trots att Arbetsmiljöverket tidigare riktat skarpa krav mot ett antal sjukhus fann man att 90 procent av sjukhusen i landet fortfarande har problem.

Nu har verket involverat ansvariga politiker och sjukhusledningar och på flera håll har man fått i gång en konstruktiv dialog.

Enligt Arbetsmiljöverket är det undersköterskorna i sjukvården som anmält flest arbetssjukdomar, enligt den senaste mätningen (2009), därefter följde sjuksköterskor, avdelningschefer, operationssköterskor, röntgensjuksköterskor och barnmorskor.

Mer läsning

Annons