Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukare i s-styrda kommuner

Annons

Forsäkringsbolaget Folksam har presenterat ett hälsoindex för Sveriges kommuner. Det är en redovisning av hur sjukfrånvaron ser ut bland kommunanställda. Från socialdemokratiskt håll vill man gärna framhäva att sjukfrånvaron är ett arbetsplatsproblem. Det vore intressant att få en kommentar om följande fakta.

Av de tio kommuner med lägst sjukfrånvaron bland de anställda, är åtta borgerligt styrda. Bland de tio kommuner med högst sjukfrånvaro, så har åtta en socialdemokratisk majoritet.

De tio kommuner som får högsta betyg ligger samtliga i södra Sverige. De som får lägst betyg ligger till övervägande del i norra Sverige.

Sjukfrånvaron kan inte förklaras med att det endast beror på arbetsplatserna. Hur stor andel av långtidssjukskrivningarna som beror på på väntan på diagnos vård och behandling saknar redovisning.

Det vore klädsamt om (s), med stödpartier, kunde sluta med att utmåla arbetsplatserna som den största orsak till sjukfrånvaron.

Om inte, vi välkomnar en förklaring hur det kommer sig att borgerligt styrda kommuner redovisar så mycket bättre resultat i frågan om sjukfrånvaron än de socialdemokratiskt styrda.

JEAN-FRANÇOIS LOISE (M)

Mer läsning

Annons