Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju kvinnor visade upp sin konst

Annons

I Karin Jarl Nydéns akvareller står människor i grupp och interagerar. I en av dem syns en ensam, skugglik figur.

Kanske är det ytterligare en person.

Kanske är det den inre bilden av någon som bara är fysiskt närvarande.

En person som hanterar de sociala koderna utan att erfara ett verkligt möte.

Jarl Nydén arbetar konsekvent med ett växelspel mellan ljus och mörker. Det accentuerar figurernas volym och ger rumslighet och dynamik. Målningarna är vilsamma för ögat med sina varma ockratoner. Det harmoniska uttrycket förstärks av rytmen som uppstår mellan kropparnas böljande konturer.

Anna-Lisa Lindborg Toftells garnmålning En ny värld befinner sig på gränsen till det non-figurativa. Vad som till en början kan te sig som en tvådimensionell komposition av färgfält ges rymd och figurativt innehåll delvis tack vare titeln. Över målningen löper en diagonal mur i grått. En blå kil tränger igenom en öppning i muren och möter en värld som badar i gulgrönt ljus.

Åt motsatt håll verkar Helle Fredriksens textiltryck.

På ett draperi och en klänning har hon upprepade gånger tryckt den stiliserade bilden av två ansikten i profil som är vända ömsom bort från ömsom mot varandra. Figurerna förvandlas till non-figurativa mönster. Till slut blir mellanrumsformerna lika viktiga.

Betraktandet blir ett gestalpsykologiskt experiment.

Genom att tänka bort utställningens tema, möten, framträder den danske psykologen Edgar Rubins bägare och förvandlar ansiktsprofilerna till bakgrund.

Bägaren frammanas av sig själv via lite kulturhistorisk förförståelse.

När Fredriksen istället låter profilerna överlappa varandra kan betraktaren associera utanför de kulturhistoriska ramarna. Vad som i ena stunden är en skogsbryn av Wunderbaum är i andra stunden bara en lek med abstrakta former.

Övriga utställare var Gun Tänge, Bojan Krogh, Mona Söderberg och Monica Stigsdotter Reander.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons