Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju års fängelse för mångmiljonrån

Annons

Det blev fällande domar mot sju av åtta åtalade för värderånet på Landvetter flygplats för ett år sedan. Sex av dem fick sju års fängelse, en fick två månader.

Åtalet ogillades för den man som anklagats för att ha tillverkat den bombattrapp som användes vid rånet.

Tingsrätten valde att till stora delar tro på åklagarna Peter Larssons och Håkan Larssons sakframställan. Bevisen mot männen bestod till stora delar av kartläggning av deras telefontrafik.

Även DNA-bevis som binder två av männen till en rånarluva och en flyktbil har haft stor betydelsen för tingsrätten.

De två männen som agerat samordnare och spejare från flygplatsen tillmäts lika stort ansvar av tingsrätten som de fyra som genomfört själva rånaktionen. Enligt tingsrätten är deras delaktighet i brottet olika beskaffade men alla sex har varit så viktiga för rånets genomförande att samtliga ska ses som gärningsmän.

Rånet mot planet från London var dramatiskt. En fyrhjulsdriven bil med tre män forcerade en säkerhetsgrind på flygplatsen, körde fram till planet och de tre hotade flygpersonalen med automatvapen innan de tog sig in i flygplanets bagageutrymme.

Där plockade man med sig utländsk valuta värd 7,8 miljoner kronor.

Förutom de tre som tog sig in i planet fanns ytterligare en rad personer som hjälpte till med kuppen på olika sätt.

Efter rånet placerade rånarna en bombattrapp vid flygplanet och Landvetters flygplats hölls stängd i nio timmar innan man var säker på att attrappen verkligen var en attrapp.

Två av de åtalade gjorde vissa medgivande. Övriga sex nekade till all inblandning.

TT

Mer läsning

Annons