Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju år till vid makten för al-Assad

Annons

Syriens president Bashar al-Assad har installerats för en andra sjuårig ämbetsberiod. I sitt tal till parlamentet lovade han att sträva efter tillväxt och stabilitet, samt uppmanade Israel att visa fredsvilja.

Den 41-årige presidenten, som tog över posten när fadern Hafiz al-Assad avled år 2000, fick enligt officiella siffror stöd från 97 procent av väljarna i den folkomröstning om hans styre som hölls i maj. Han var den ende kandidaten.

Fredssamtalen mellan Israel och Syrien bröt samman samma år som al-Assad tillträdde. På senare tid har båda länderna antytt intresse av att återuppta förhandlingarna, men anklagar samtidigt varandra för att inte mena allvar.

Knäckfrågan är de strategiskt viktiga Golanhöjderna, som Israel ockuperade 1967 och som Syrien vill ha tillbaka i sin helhet.

I början av sin första ämbetsperiod tillät Bashar al-Assad vissa demokratiska reformer, men den så kallade Damaskusvåren blev kortlivad och den politiska oppositionen förtryckts återigen.

De senaste åren har presidenten och hans Baathregim pressats av USA, som anklagar Syrien för terrorstöd i Irak och för subversiv verksamhet i Libanon.

TT

Mer läsning

Annons