Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöräddningssällskapet har fått en hydrokopter: "Ett enormt bra verktyg för oss"

En hydrokopter kommer att presenteras och namnges i Rättvik på onsdag. Sjöräddningssällskapet har fått den nya farkosten som kommer att vara mycket nyttig vid räddningsuppdrag på dåliga isar.
– Det här är ett enormt bra verktyg för oss, säger sjöräddaren Pär Näs.

Annons
Sjöräddningssällskapet har fått denna hydrokopter, som kommer att vara mycket nyttig vid räddningsuppdrag på dåliga isar. På onsdag visas hydrokoptern upp för allmänheten i samband med en namngivningsceremoni vid Sjövillan i Rättvik. Foto: Pär Näs

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

SPORTDOKUMENT: Sju Siljansderbyn vi minns – nu ska ny historia skrivas

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Istapparna växer i vårsolen – stora skyldigheter för husägaren: "En varningsskylt räcker inte"

SÅ KÖPER DU PLUS

Hydrokoptern, som ännu inte har fått sitt namn, kommer att placeras vid sjöräddningsstationen i Siljan/ Runn. På onsdag klockan 13.00 hålls en namngivningsceremoni vid Sjövillan i Rättvik och allmänheten är välkomna att närvara vid ceremonin.

– Det här är ett enormt bra verktyg för oss. Vi har fått vara med under hela byggprocessen och kunnat anpassa hydrokoptern helt och hållet till vår verksamhet, säger Pär Näs, frivillig sjöräddare på RS Siljan/Runn, i ett pressmeddelande.

Invigningstalare är kommunalråd Annette Riesbeck (C), kommunalråd i Rättvik är invigningstalare vid ceremonin. Hon är även hydrokopterns gudmor.

Representanter från räddningstjänster runt Siljan och frivilliga sjöräddare vid RS Siljan/ Runn kommer att delta i namngivningsceremonin, liksom Bo Liljegren, vd för Leksands Sparbank som har donerat hydrokoptern till Sjöräddningssällskapet.

- Siljan är en fantastisk sjö för både bofasta och besökare. Att utveckla det som händer på och runt Siljan ger stora möjligheter för bygden och för Dalarna. Vi vill bidra till att den utvecklingen ska kunna ske, och att det ska ske så säkert som möjligt både på vintern och sommaren, säger Bo Liljegren i pressmeddelandet.

Fakta:

En hydrokopter är en farkost med fläktmotor som kan ta sig fram på snö, is och vatten. Den är särskilt användbar vid dåliga isar vintertid. Hydrokoptern är placerad på släp för att vara mobil och kunna användas på sjöar och vattendrag runt om i Dalarna.

Hydrokoptern i fråga är 5 meter lång och 1,75 meter bred. Djupet under vattenytan är försumbart

Källa: Sjöräddningssällskapet.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons