Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjönära tomt blir dyr affär

Annons

- Folk är beredda att betala rätt mycket för en tomt med det läget, säger stadsarkitekt Sven Lindberg.

Det var inte utan att luften nästan gick ur de församlade när vatten- och avloppskostnaderna diskuterades för det strandnära området alldeles norr om Sommarland. Enligt Sven Lindberg ska andra billigare v/a-alternativ undersökas. Utöver v/a-kostnader tillkommer sedan kostnader för detaljplaner och annat. Ändå konstaterar Sven Lindberg.

- Jag bedömer att det är ett väldigt hett område. Redan nu står åtta i kö.

Då ska betänkas att den tänkta markexploateringen är i ett mycket tidigt skede. Både planprogram och planprocess måste komma i gång.

I det aktuella sjönära området mellan Siljan och Yttervägen (se bild) handlar det om 15 tomter, åtta kommunala och sju privata.

Vad som kommer att hända på tomtfronten på resterande delar av Hjortnäsheden mellan Yttervägen och Siljansvägen är mer diffust, men att det troligen kommer att röra sig om 40-45 möjliga tomter. Hur v/a-frågan ska lösas där återstår att se. Problemet finns att vatten kan förorenas nedströms mellan Yttervägen och Siljansvägen.

Samrådsmötet i Hjortnäs bystuga på onsdagskvällen samlade fullt hus. Kvällens fråga var om och i så fall hur mycket bebyggelse Hjortnäsheden mellan Siljan och Siljansvägen tål. Området sträcker sig från Sommarland i söder till korsningen mellan Yttervägen och Siljansvägen i norr. En sträcka på cirka 1,6 kilometer. Det blev en ganska lugn kväll även om någon i församlingen hade synpunkter på att man inte fick bygga sönder det vackra området. Redan nu finns 50-talet bebyggda fastigheter, både fritids- och året runt-hus på Hjortnäsheden varav 30 fastigheter i det sjönära området.

Kommande problem kan alltså bli på v/a-sidan, men också när det gäller framtida möjligheter till allmänna bad- och båtplatser.

Ingen av de sjönära tomterna blir mindre än 2 000 kvadratmeter. Sven Lindberg bedömer tomterna som mycket attraktiva där förutsättningar finns för sjöutsikt på de flesta.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons