Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjön Tisken eller Faluån?

Annons

Svar till Inger Olenius,

den 8 februari:

IO skriver: "Hur attraktivt är det att segla i en ränna över Tisken? För vilka görs detta? Är det för det fåtal av Kommunens befolkning som har båt i Runn, för att de ska kunna visa upp sina båtar i centrum medan de provianterar."

Det är väldigt många båtar på Runn, en av Sveriges båttätaste insjöar. Många kommer från Borlänge. Det vore väl trevligt om Borlängeborna kom hit och handlade!

Ett apropå angående ett fåtal personer.

Hur många utnyttjar de ståtliga hoppbackarna på Lugnet? Vilka är denna skapelse gjord för? Där kan man tala om ett fåtal. Detta monument är också i behov av ytterligare miljoninvesteringar enligt Falu kommun. Den säsongen är ännu kortare!

Som en naturlig åtgärd ser jag att Tisken blev en fortsättning av Faluån ut till Slussen som då ska öppnas. Det behöver inte vara någon "seglingsbar ränna" på 50 meter, det räcker gott med en bredd på 10 till 15 meter.

En utvidgning görs inne vid järnvägsbron med kajer och förtöjningar för gästande båtar.

På Kvarnbergsidan lägger man exempelvis storsten mot de uppmuddrade massorna som får ligga kvar och bilda underlag för ett vackert park och strövområde.

Mot Strandvägen skulle det vara vackert med en promenadkaj till Slussen med samma staket som Faluån har.

Vid begränsad bredd på muddringen är risken mindre att den växer igen på grund av att vattenflödet blir större och sköter rensningen själv.

Om detta är det billigaste alternativet vet jag inte, men antagligen det mest logiska.

AKTERSNURRAN PÅ EKAN

Mer läsning

Annons