Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJF straffar Helsingborgs Dagblad

Annons

Tidigare i dag varslade Journalistförbundet (SJF) om arbetstidsblockad på ytterligare tio dagspressföretag. På eftermiddagen utvidgades stridsåtgärderna, nu mot Helsingborgs Dagblad. Under tre dygn förbuds tidningen att hantera och befatta sig med precis allt material som inte har produverats av anställda vid den egna redaktionen.

Anledningen är att Helsingborgs Dagblad försökt att undvika förbundets tidigare varsel om arbetstidsblockad genom omfattande schemaförändringar, utan att fullgöra förhandlingsskyldigheten.

Stridsåtgärderna genomförs från och med måndagen den 20 augusti klockan 16 till och med torsdagen den 23 augusti klockan 16.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med Tidningsutgivarna strandade i mitten av juni. De tio tidningarna varslades tidigare i dag är Borlänge Tidning med Södra Dalarnes Tidning, Dagen, Falu Kuriren, Lidingö Tidning, Mora Tidning, Motala Tidning/Vadstena Tidning, Norrköpings Tidningar, Nya Lidköpingstidningen, Nya Ludvika Tidning och Västerviks-Tidningen, enligt förbundet.

Varslet träder i kraft den 20 augusti klockan 10.00 och innebär förbud mot schemaförändringar, arbetstidsblockad och förbud för medarbetare som inte arbetar efter fastlagt schema att arbeta mellan klockan 18.00 och 09.00 på vardagar samt från klockan 18.00 på fredagar till klockan 09.00 på måndagar.

Anledningen till att SJF tar till ytterligare stridsåtgärder är att medlingen inte påbörjas förrän på onsdag.

Hon säger också att Medlingsinstitutets kunskapsbrist i upphovsrättsfrågor och medievärlden har gjort att medlingen i stället förvärrat krisen och flyttat parterna längre ifrån varandra.

På onsdag klockan 15 börjar medlingarna och då har parterna två dygn på sig att komma överens.

TT

Mer läsning

Annons