Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjätte sinnet engagerar

Annons

Det märks att de involverade är exalterade. Medlemmarna i arbetsgruppen kan knappt vänta på sin tur när de ska berätta om "årets största konsthändelse".

Och Ludvika Ulrica kyrka är bara en av platserna som får vara med.

Sjätte sinnet är namnet på en konsthändelse som involverar 24 konstnärer och 23 kyrkor i Västerås stift. Förfrågningarna var många fler, men arbetsgruppen tvingades tacka nej till många. Varje kyrka får påhälsning av en konstnär (utom i ett fall, där de är två) som fyller kyrkorummet med konst i någon form. Vernissage hålls den 17 maj och utställningarna varar sedan fram till augusti.

- Vi vill att fler ska söka sig till kyrkorummet för att begrunda människoöden, säger Karin Perers, vice ordförande i stiftstyrelsen.

- Och då blir det naturligt att de även börjar titta på den gamla konsten som redan finns där, fyller Jordi Arkö i, konstkonsulent inom landstinget Dalarna.

Konstnärerna kommer från när och fjärran; åtminstone inom landets gränser. Vissa jobbar mest med textil, andra använder sig av ljus och ljud som uttrycksform.

Björn Brusewitz från Örebro, är grafiker och känd för sina stora svartvita skisser. Han är också den som kommer att fylla Ludvika Ulrica kyrka med sin konst.

När han hörde talas om namnet Sjätte sinnet, associerade han det genast till sexualiteten. Han fick se symbolen mandorla för sitt inre, den som bildas när två cirklar möts och mellan sig skapar en mandelformad figur.

- När han sedan besökte Ludvika Ulrica kyrka fick han omedelbart se den, den fanns där i tegelgolvet.

Men arbetsgruppen tillägger också att Björn lovat att utställningen inte kommer att vara provocerande.

Till Söderbärke kyrka kommer Josie Ahlström, tecknare och målare från Örebro.

- Vi vill att det här ska tända en gnista; att det ska bli något återkommande. Det är en önskan. Men det måste nog vara något år emellan. Det är ju ett stort jobb varje gång, säger Jordi Arkö.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons