Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självständigt Kosovo "enda tänkbara"

Annons

Självständighet är det enda alternativet för Kosovo, anser FN:s sändebud för den serbiska provinsen Martti Ahtisaari. Nästa vecka börjar FN:s säkerhetsråd behandla hans rapport om Kosovos framtid.

I ett 3,5 sidor långt förord till den plan som Ahtisaari lägger fram för säkerhetsrådet nästa vecka sägs att den utgör "grunden för ett framtida självständigt Kosovo som är livsdugligt, godtagbart och stabilt". Tanken är att alla folkgrupper ska kunna leva i fred och värdighet.

Efter ett års medling mellan albaner och serber skriver Ahtisaari:

"Efter noggrant begrundande av Kosovos nutidshistoria, realiteterna i Kosovo i dag och med beaktande av förhandlingarna med parterna har jag kommit fram till slutsatsen att det enda genomförbara alternativet för Kosovo är självständighet som under en inledande period övervakas av det internationella samfundet."

Ahtisaari lämnade över sitt förslag till kosovoalbanska och serbiska ledare i februari, men i det underlaget nämndes inte ordet självständighet. De kosovoalbanska ledarna stödjer planen, medan de serbiska avvisar därför att den i praktiken tillerkänner Kosovo självständighet.

EU:s utrikesministrar ska nästa vecka hålla ett informellt tvådagarsmöte, där bland annat Kosovo ska avhandlas.

EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn sade inför en kommitté i EU-parlamentet i onsdags att enighet mellan medlemsländerna är av största betydelse för en FN-resolution som kräver självständighet för Kosovo under EU:s övervakning.

Han uppmanade Ryssland att inte ställa sig i vägen för en sådan resolution och att inta en ansvarsfull hållning.

Utrikesminister Sergej Lavrov varnade i onsdags för att Ryssland kommer att motsätta sig Kosovoplanen om dokumentet ignorerar Serbiens intressen _ en signal om ett ryskt veto om det ska röstas om planen i dess nuvarande form.

President Vladimir Putin har sagt att ett tillerkännande av självständighet för Kosovo skulle kunna bli prejudicerande för utbrytarregioner i forna sovjetrepubliker.

Det avfärdar Ahtisaari:

TT

Mer läsning

Annons