Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självsäker Borg på budgetpromenad

Annons

Finansministern Anders Borg (m) strålade i kapp med solen när han vandrade längs Drottninggatan i Stockholm med sin första vårbudget, vars innehåll till stora delar läckt ut på förhand.

Borg sade att han inte tänker kommentera penningpolitiken och att han inte är rädd för räntehöjningar. Regeringens politik ökar sysselsättningen med 70|000 personer och arbetslösheten minskar med 50|000 personer, deklarerade han när debatten i riksdagen inleddes.

Men regeringen är inte nöjd, framhöll Borg. För att höja sysselsättningen och minska arbetslösheten ytterligare satsar regeringen på fyra paket: Ett paket för företagande, ett integrationspaket, ett ungdomspaket och ett jobbpaket.

Nära tio miljarder kronor kostar regeringens åtgärder för de långtidsarbetslösa. Den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin beräknas omfatta 62|000 personer och är det största och dyraste paketet. Det riktas till dem som har svårast att komma tillbaka på arbetsmarknaden och inleds med intensifierade jobbsökaraktiviteter, sedan arbetsmarknadsåtgärder som arbetsträning och subventionerade anställningar.

Garantin kostar 9,8 miljarder kronor under 2008.

Totalt beräknas de planerade volymerna för arbetsmarknadspolitiska program till 95|000 personer 2008 och 90|000 personer 2009 och 2010.

För 2007, däremot, bedöms budgeteringsmarginalen bli 10 miljarder kronor större, eller 26,1 miljarder kronor. Det förklaras med att utgifterna har minskat väsentligt mer än de reformer som regeringen nu föreslår.

Regeringen vill också stärka betydelsen av utgiftstaken, vars främsta roll är att stödja överskottsmålet och en långsiktigt hållbar ekonomi. Utgiftstaken ska hädanefter fastställas tre år i förväg, jämfört med två år som varit fallet på senare tid.

För 2010 räknar regeringen med ett utgiftstak på 1|003 miljarder kronor, vilket är 30 miljarder kronor mer än 2009.

Regeringen avsätter 3,6 miljarder de kommande åren i en särskild satsning på integration av nyanlända invandrare.

Som tidigare aviserat satsar regeringen 600 miljoner utöver ordinarie ersättning till de kommuner med goda arbetsmarknader som skaffar jobb och utbildning för nyanlända.

I regeringens vårproposition ska även förtidspensionärer tjäna på att återgå i arbete.

Tidigare har arbete knappt lönat sig för förtidspensionärer med bostadstillägg. Marginaleffekten har varit stor då det sänkta bostadstillägget i praktiken ätit upp 80 procent av inkomstökningen.

Regeringen föreslår att avtrappningen av bostadstillägget sänks från 80 till 50 procent.

Det ska betyda ett tillskott på 1|500 kronor i månaden för en förtidspensionär som jobbar halvtid. En förtidspensionär som arbetar 75 procent skulle få 5|000 kronor mer i månaden i stället för 2|800 kronor.

TT

Mer läsning

Annons