Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självmordsbombare bakom bombdåd

Annons

Antalet skadade efter gårdagens sprängdåd utanför ett köpcentrum i Turkiets huvudstad Ankara steg i dag till 100.

Sju personer omkom i samband med dådet.

Attentatet utfördes av en kurdisk självmordsbombare, uppger Ankaras borgmästare Kemal Önal.

Bland kvarlevorna efter de sex kända dödsoffren hittades även delar av en sjunde person, en 28-årig man som enligt Önal sedan tidigare var känd av polisen.

Bombdåd är inte ovanliga i Turkiet, men desto mer sällsynta i den välbevakade huvudstaden. Dådet, det värsta i staden på åtminstone tio år, ägde rum i närheten av landets maktcentra, som härbärgerar den inflytelserika armén, presidenten och regeringen.

Fem människor dödades omedelbart, medan ytterligare en dog på sjukhus.

Åtta personer har gripits för inblandning i dådet, rapporterade turkiska medier.

Läget i Turkiet är extra känsligt inför parlamentsvalet i juli. Analytiker sade att explosionen säkerligen kommer att öka spänningarna inför valet, som blir en frostig kamp mellan det ledande milt islamistiska partiet AKP och landets sekulära krafter. Dessutom anklagar kurdiska partier premiärminister Recep Tayyip Erdogans regering för att åsidosätta de kurdiska kandidaterna.

Poliskällor pekar ut den förbjudna kurdiska gerillarörelsen PKK som huvudmisstänkt för dådet. PKK avbröt en ensidig vapenvila den 18 maj, och har sagt att rörelsen ska hämnas explosioner som nyligen ägt rum i det kurddominerade Arbil i norra Irak.

TT

Mer läsning

Annons