Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Självmordsbenägna skrevs ut

Annons

Anna är utbildad socionom och har arbetat inom psykiatrin. I våras blev hon deprimerad och mådde så dåligt att hon skrevs in på avdelning 60 vid Falu lasarett. Under några veckor på slutenvårdsavdelningen såg hon hur bristen på vårdplatser slog mot både patienter och personal.

Anna träffade människor som skulle skrivas ut, inte för att de var färdigbehandlade utan för att nya patienter skulle in. Orsaken var överbeläggning på psykkliniken i Säter.

- De måste skriva ut folk som borde få vara kvar. Patienter som har planer på att ta livet av sig, säger Anna.

Anna märkte att hon kunde identifiera sig med båda sidor. I sitt yrke hade hon själv värderat människors behov av hjälp.

- Man måste helt klart vara sämre i dag. Suicidal. Den som skriker högst får hjälp.

När Anna själv blev sjuk fick hon viktig patienterfarenhet. Några veckor innan hon blev inlagd på Falu lasarett tog hon sig till psykakuten i Säter för att få hjälp.

- Jag fick åka hem igen. De höjde min medicinering och tyckte att jag skulle gå ut och promenera. Hade inte min familj tryckt på hade jag aldrig sökt mig till psykiatrin igen. Man blir kränkt.

Patienterna som hotades av utskrivning fick till slut stanna kvar på avdelning 60 i Falun. Men det krävdes starka protester, främst från anhöriga. Anna menar att man måste vara stark för att vara sjuk, för att orka stå på sig. Själv har hon alltid med sig sin syster när hon träffar läkare.

- Man måste ha en anhörig, terapeut eller kontaktperson som står upp för en. Ungefär som en advokat som intygar att man verkligen mår dåligt.

Samtidigt som Anna kände med sina medpatienter såg hon hur personalen gick på knäna.

- Personalen fick stå i skottlinjen när folk skulle skickas hem. De har ett stort tryck på sig, säger Anna.

Trycket inom psykiatrin är så stort att Anna inte ser sin framtid där:

- Jag vill inte jobba inom psykiatrin igen. Inte när det finns produktionskrav, att du ska ta emot fem, sex personer per dag som alla är suicidala. Det är för tufft, säger Anna.

Fotnot: Anna är ett fingerat namn.

Mer läsning

Annons