Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart ska invandrare ha jobb

Annons

Svar till Kjell G Forslund:

Ett integrerat samhälle förutsätter att alla oavsett ålder kön eller etnisk bakgrund känner sig behövda, har arbete eller är i utbildning. De problem som invandrare och flyktingar ställts inför de senaste åren är en hög arbetslöshet, och med det brist på delaktighet .

Detta, Kjell G Forslund, vill jag försöka ändra på. I Borlänge finns det cirka 5700 personer, eller 12 procent, som har en utländsk bakgrund.

Dessa representerar ett sextiotal olika nationaliteter. Ungefär hälften av dem kommer från Finland. Bland övriga länder kan nämnas Iran, Irak, Polen, Tyskland, Thailand, Somalia, Turkiet och gamla Jugoslavien.

Kommunens "plattform för integration" fokuserar på att skapa sysselsättning åt invandrare som i dag saknar arbete. Noteras kan att en stor del av de 5 700 personerna som nämnts redan i dag har arbete eller sysselsättning .

Men det är riktigt, som du skriver, att allt för många är arbetslösa. Därför kommer nu plusjobben 2006, där vi kommer att erbjuda 100-130 nya heltidstjänster.

Min förhoppning är att en hel del invandrare på så sätt ska erbjudas ett riktigt arbete. Utöver detta så skapar vi ett stort antal nya jobb genom att omvandla socialbidrag till löne- och praktikanställningar.

När det gäller avtalet med migrationsverket vill jag påminna om att vi har halverat vår kvot sedan i början av 2005.

Jag tror också, i likhet med dig, att SFI-utbildningen sker bäst i ett "blandat läsande" tillsammnas med praktik eller arbete.

Alltså, arbete och studier är enda sättet att klara integrationen i Borlänge och annorstädes. Så på den punkten är vi helt överens, Kjell G Forslund.

KENNETH PERSSON KOMMUNALRÅD I BORLÄNGE

Mer läsning

Annons