Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självbetjäning på "nya" Systembolaget

Annons

-Det blir bättre och smidigare för både kunderna och personalen, säger Systemets områdeschef Anna Timander, Orsa, som klippte bandet och tog emot de första kunderna.

Den nya butiken i Malung är med sina 120 kvadratmeters butiksyta en av de minsta självbetjäningsbutikerna, enligt Systembolagets nya standardkoncept.

-Vi har tre standardtyper av självbetjäningsbutiker. Malungsbutiken hör till den minsta kategorin, lika som Nykvarn utanför Södertälje och Ramsele. Storleken och utbudet bestäms utifrån omsättningen i butiken. Malung kommer att ha 660 artiklar i lager och med en dags leveranstid har kunderna tillgång till att beställa ur vårt hela sortiment med över 3000 artiklar, säger informationschef Lennart Agén.

Den nya butiken är öppen och överskådlig. Kunderna kan själva gå omkring och botanisera i hyllorna, i stället för att stå i en lång kö och vänta på sin tur.

Två fasta kassor finns vid utgången och butiken har möjlighet att komplettera med en tredje "mobil" kassa vid behov. Det är aktuellt framför allt under dansbandsveckan på sommaren då Systemet i Malung har sin största rusch under året.

Sortimentet i butiken består av Systemets bassortiment, utökat cirka 20 procent med andra sorter som är särskilt efterfrågade lokalt.

-I Malung är det mest efterfrågan på vin och öl och det kommer att finnas över 100 ölsorter. När det gäller sprit tror vi att det i bygden förekommer en ganska omfattande svartförsäljning. Våra försäljningssiffror tyder på det, säger Lennart Agén.

Systemets butik i Malung har under senare år visat en något vikande försäljning. Från 2002 till i år har butikens försäljning minskat med 4 miljoner kronor, till 22 miljoner kronor om året. Den trenden syns inte i landet som helhet och den ger en vink om svartförsäljningens omfattning.

Samtidigt som den nya butiken öppnar pågår också rekryteringen av en ny butikschef i Malung. Fram till och med januari är Marie Eriksson tillförordnad butikschef.

Efter ombyggnaden och minskningen av Systemets minskade lokalbehov söker man också efter hyresgäster till den lokalyta som blivit över i gamla Systemet.

I dag är ungefär hälften av Systemets 414 butiker i hela landet ombyggda till självbetjäning. Samma förhållande råder också i Dalarnas 15 butiker. På sikt kommer det att bli nästan enbart självbetjäningsbutiker i takt med att ombyggnaderna fortsätter.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons