Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ billigare i dagsläget

Annons

På Siljansbanan (Borlänge-Mora) råder i viss mån en konkurrenssituation när det gäller resor till exempel till och från Stockholm. En jämförelse utfaller definitivt inte till TiB:s fördel. Med SJ:s förnämliga direkta "blå tåg" med avgång från Rättvik klockan 12.49 får man enligt de uppgifter som biljettautomaten ger, betala 193 kronor (lågtrafik, normalpris), 159 kronor (lågtrafik, just nu, bokad ett par dagar i förväg) eller 147 kronor (sista minuten pensionär, som inte alls är svår att få tag i).

Stockholm kan man nå med byte i Borlänge och dessutom med något längre restid om man väljer någon av de avgångar som TiB erbjuder; klockan 10.30 eller 14.37. För det första alternativet (lågtrafik) betalar man antingen 285 kronor (normalpris) eller 256 kronor (just nu) och för det andra 333 kronor (normalpris) eller 292 kronor (just nu).

SJ:s superbilliga "sista minuten pensionär" tillämpar TiB över huvud taget inte. Det mesta tyder alltså på att SJ går vinnande ur den här prisjämförelsen, även om de stora skillnaderna möjligen kan bero på att TiB inte lyckats förhandla sig till för kunden gynnsammare villkor gentemot SJ.

Det är tveksamt om folk i Siljansbygden känner till att det finns en hel del pengar att tjäna om man väljer direkta SJ-tåg till/från Stockholm. I vilket fall som helst pekar det mesta på dyrare resor till Stockholm från Dalarna i stort om SJ skulle lämna ifrån sig trafiken till TiB, särskilt som tänkbara rabatter skulle upphöra. Allra hårdast skulle pensionärerna drabbas. Och, som en konsekvens, skulle vi få en överströmning av resenärer till bil och buss.

En glad vinnare skulle med säkerhet bli Swebus Express. Det kan för övrigt bli fallet redan i sommar, då SJ valt att inte, som förra året, köra tre direkttåg (inte ens på söndag!) mellan Stockholm och Mora, utan i stället prioriterar Falun, trots att antalet resenärer sommartid är klart högre på Siljansbanan.

Förra sommarens populära direktavgång från Mora på eftermiddagen blir nu ett TiB-tåg med byte i Borlänge och högre priser för resenären!

JOHN HELGANDER JOHN HELGANDER, RÄTTVIK, ÄR FÖRE DETTA UNIVERSITETSLEKTOR VID LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH HÖGSKOLAN DALARNA, STOR TÅGVÄN OCH FLITIG TÅGRESENÄR.

Mer läsning

Annons