Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sivert har en egen ångbåt

Annons

Efter praktikjobb i bland annat Kvarnsveden fortsatte så den tekniska utbildningen vid Västerås elektrotekniska fackskola.

Sedan följde elevingenjörsutbildning vid dåvarande ASEA i Västerås och studier vid Tekniska högskolan i Stockholm.

Den nybakade civilingenjören fortsatte sedan vid ASEA där utvecklingsuppdrag lockade. Nu fick han ägna sig åt spänningsregulatorerna till generatorer som ingick i den stora elektrifieringssatsning som gjordes på 1950-talet.

Under Västeråstiden fann Sivert också sin livskamrat Anna-Greta som tyvärr gick bort för några år sedan efter ett mer än 50-årigt äktenskap.

Sieverts luftrör uppskattade inte Västeråsluften och detta var en bidragande orsak till flytten till ASEA i Ludvika i början av 50-talet.

Han fortsatte här inom området spänningsreglering men nu gällde det spänningsregulatorer för transformatorlindningskopplare. Här avancerade han snabbt och fick överta produktansvaret efter den legendariske teknologie doktorn Uno "Orunde" Olsson.

Jubilaren behöll den befattningen fram till sin pensionering.

De uppfinningar som han gjorde i början av 60-talet lever ännu kvar i de produkter som tillverkas vid dagens ABB.

Norman gjorde också en pionjärinsats i arbetet med internationella normer för lindningskopplare. Detta arbete bedrevs i samarbete mellan tillverkare och användare i övriga Europa.

Efter pensioneringen har han kunnat föverkliga sin dröm, att med egen händighet byggd ångbåt göra utflykter på Väsman från sitt älskade sommarställe i Sörvik. Han vill dock framhålla att goda vänner också bistått med hjälp.

Både ångpannan och maskinen uppfyller de säkerhetskrav som myndigheterna ställer.

Här kan man säga att Sivert växlat från att tidigare ha styrt den elektriska spänningen till att styra ångans tryck.

SS Greta har en längd av 9,2 meter och bredden är 2,5 dito. Den väger cirka fyra ton och den encylindriga maskinen ger henne en fart av sex knop. Nu är hon redo för en ny säsong på Väsman.

Högtidsdagen kommer jubilaren att fira vid sommarstället i Sörvik där dotter och son med familjer håller öppet hus på eftermiddagen. Sivert litar dock inte helt på vädrets makter så han har garderat med en annan lokal i närheten av bostaden.

Mer läsning

Annons