Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siv segrade i byfejden

Annons

En 4-tumsspik skulle slås i på max 20 slag och färre slag än så gav bättre poäng.

- Åker du förbi Korsheden så förstår du varför alla i det här laget kan hantera en hammare. Där byggs det i varenda gård, sade Ann Törnblom kaxigt och fixade islagningen på tolv slag.

Alla imponerade överlag, men det gavs pikar precis hela tiden. En man från Larsheden ville kolla att hål var förborrade när det var deras tur ...

Och att den kvistfria sidan på stocken var uppåt. En ung tjej fick höra "Vad har din pappa för yrke då?".

En av de tävlande männen klarade av islagningen med sex slag varpå repliken föll direkt "Nu fick du glänsa va - snickargubbe!"

Tonen var rå. Hackspettarna många.

Evert Fredriksson från Korsheden gjorde både snyggaste och tokigaste bollplaceringen när det var boll-i-hink-momentet. Han kastade bocciabollen och missade hinken men bollen for upp på scenen och slog i väggen - och rullade tillbaks i hinken. Jubel!

Mitt-i-prick lyckades också Larsbodamen Siv Persson med. Hon tog hem en 25-poängare i grenen blåsrör.

Stövelkastning och pilkastning ingick också i femkampen. Bäst av alla var nämnda Siv Persson som tog hem flest poäng totalt och blev bästa dam. Bäste herre blev Johan Lantz.

Men i grannfejden blev ...

- Det blev en himmelsvid skillnad till totalsegraren förstås. Men det var ju precisionsgrenarna som har varit avgörande, sade småflinande Stig Persson, ordförande i Larsbo bygdegårdsförening som presenterade segrande laget: Larsbo.

125 poäng totalt blev det till seg-rarna, tvåa blev Korsheden med 115 poäng och på tredje plats kom Vibberbo med 114 poäng. Tre lag med tio personer i vardera deltog.

Minimiåldern för ett lag fick vara sammanlagt 392 år. Äldste deltagaren var Gösta Carlsson, 69 år, och yngsta var 12-åringarna Sandra Nykvist och Johanna Persson. De ingick i laget Team Korsheden.

- Så sent som på 1960-70-talet var det grannfejder byarna emellan. Det var en j-vla löpträning på den tiden, sa Stig Persson angående bypatriotismen förr.

Nu är nog stridsyxan nergrävd. I alla fall hammaren - till nästa år - då Vibberbo arrangerar.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons