Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siv i Leksand trött på alla turerna med färdtjänsten

/
  • Siv Vågberg får förlita sig på taxi eller buss för att komma hem. Nu ifrågasätter hon färdtjänstbedömningen i Leksand.

Vad är det egentligen som gäller för att få färdtjänst i Leksand?
Frågan ställs av Siv Vågberg som är så upprörd att hon är rädd att hon får en hjärtinfarkt.

Annons

I flera år hade Siv Vågberg i Leksand färdtjänst, men tillsammans med många andra leksingar förlorade hon tillståndet för ett par år sedan då kommunen valde att börja gå strikt efter bestämmelserna.

Sedan dess har hon upprepade gånger ansökt om ett nytt tillstånd, utan att få det.

Det som nu fått henne att tappa humöret så mycket att hon själv är rädd för att få en hjärtinfarkt - är en händelse hon var med om i tisdags kväll.

– Jag hade varit i Falun och genomgått en stor undersökning på sjukhuset hela dagen.

– Jag var trött och slut och hade inte fått något att äta. Allt jag ville var att komma hem så fort som möjligt.

Färden hem skedde med sjukbil via Rättvik där man hämtade upp en till person för samåkning.

– Jag fick reda på att den vi skulle hämta hade färdtjänst och att sjukbilen samkör sjukresor och färdtjänstresor när det passar, berättar Siv Vågberg och fortsätter:

– Döm om min förvåning när jag får se en person komma springande och hoppa över ett cykelställ för att åka med.

Efter en mycket ansträngande dag och två färdtjänstavslag i botten brast det för Siv Vågberg som började fråga ut den nya passageraren om hur man kunde vara så pigg och ändå få färdtjänst.

– Först fick jag veta att det berodde på att personen inte kunde ta körkort och sen att det var för att det inte gick några bussar på kvällen.

– Hur kan den här människan ha färdtjänst och inte jag? Jag är gammal, kan knappt gå och har läkarintyg på att jag inte kan gå ute med rollator på vintern. Det känns som överförmynderi!

Siv Vågberg hävdar att det pågår systematisk mobbning av äldre i samhället.

Agneta Ivåker är sektorschef för vård och omsorg i Leksands kommun och därmed högst ansvarig för färdtjänsten.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i detaljerna för färdtjänstbedömningarna, men vi följer regelverket och behovsprövningen är individuell.

Kan du förstå att Siv blir upprörd?

– Visst kan jag det - utifrån det du har berättat. Men det är bara den ena sidan av saken så jag kan inte göra någon bedömning om vad som är rätt eller fel i det här läget.

Det som styr vem som får färdtjänst eller inte är färdtjänstlagen som togs i bruk 1997. Före det grundades besluten på socialtjänstlagen och i dag finns de som har färdtjänst både på de gamla grunderna och de nya.

Omprövningar av tillstånden sker kontinuerligt och efter 1997 är färdtjänst inte alltid lika med taxiresor utan omfattar även buss och tåg.

Många sökande har läkarintyg på att de behöver färdtjänst, men i bedömningen enligt lagen spelar dessa intyg ingen roll. Handläggaren kan dock via intygen se om den sökande har lång rehabiliteringstid eller inte.

Mer läsning

Annons