Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista mötet i gemensamma nämnden

Annons

Det säger Karl-Erik Finnnäs (c), ordförande i Säters gemensamma nämnd för vård och omsorg efter nämndens sammanträde i går. Det var nämndens sista sammanträde, försöksperioden går ut vid årsskiftet och förlängs inte.

Nämnden startade den 1 april 2005 med ansvar för hela den kommunala äldre- och handikappomsorgen, samt den geriatriska- och psykiatriska hemsjukvården, samt hemrehabilitering, hjälpmedel och folkhälsofrågor.

Finnäs säger att vill man ha samverkan krävs två parter som är eniga om målen och om att de vill samverka. Nu blev det ett misslyckande i att förankra allt hos alla berörda. Han konstaterar att en enkät som gick ut till 25 personer, politiker och högre tjänstemän, bara besvarades av 13 personer, vilket vittnar om brist på engagemang.

Med facit i hand anser Finnäs att det hade behövts mer tid från att avtalet om gemensamma nämnden var klart till att försöksverksamheten inleddes. Han anser ändå att initiativet var lovvärt och viktigt och att det i framtiden krävs mer samarbete mellan kommun och landsting, men Säter var lite för tidigt ute.

Nu återgår det till det gamla i Säter, att socialnämnden tar ansvaret för även de frågor som sedan april 2005 legat på gemensamma nämnden.

Ett visst samarbete har kommunen ändå med landstinget. Det gäller socialpsykiatriska teamet, ett samarbete som fått ett nytt namn, men som funnits i cirka tio år.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons