Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista mjölkkorna till slakt

Annons

Både Rolf och Matts kommer från jordbrukarhem, har tagit över sina föräldrars gårdar och är vana vid långa arbetsdagar.

-Med 60 mjölkkor tar utfodringen, mjölkningen och utgödslingen fyra timmar på morgonen och fyra på kvällen. Och korna ska mjölkas morgon och kväll 365 dagar om året, oavsett om det är julafton eller midsommarafton, påpekar Rolf.

-Mellan passen hinner vi med att arbeta några timmar, konstaterar Matts och ler brett innan han tillägger att det brukar bli mellan 70 och 80 arbetstimmar i veckan.

Men det är inte arbetsbelastningen som gör att de upphör med mjölkproduktionen:

-Det är den dåliga lönsamheten. Samtidigt som allt ständigt blir dyrare får vi allt mindre för den mjölk vi producerar.

Till det kommer oron. För juverinflammationer, för kalvförlamningar, för andra sjukdomar, för blötväder, för torka, för dåligt skördeväder och så vidare, vidare och vidare.

Det är med en blandning av lättnad och vemod som de berättar om beslutet att avveckla mjölkdjursbesättningen.

-I framtiden kan extraknäcken, som vi skaffat oss för att ha råd med mjölkproduktionen, bli våra huvudsysslor, säger Matts och tänker på snöröjning, sandning, skogsarbete och mycket annat.

Rolf, som började arbeta inom sina föräldrars jordbruk när han var 15 och övertog rörelsen vid 20 års ålder, konstaterar att det är svårt att leva av nostalgi.

Ändå vill de inte helt släppa djurhållningen. Rolf överväger att satsa på köttdjurshållning och Matts funderar på att göra "något i hästväg".

Och visst kommer de att sakna mjölkkorna.

-Jag har ju arbetat med mjölkkor under mer än 30 år. Det är ett traditionsfyllt arv och jag kan inte undgå att tycka att det är skönt att mina föräldrar, Jan-Erik och Aili, som slet hårt och länge för att bygga upp jordbruket, slipper uppleva det här, säger Rolf Tjäder.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons