Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista lektionen är över

Annons

Jag var på plats i Wien 1987 när Tre Kronor, med nuvarande förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson som lagkapten, sensationellt blev världsmästare.

Det var ett VM där du som svensk kastades mellan hopp och förtvivlan.

En turnering som kantades av bortdömda segrar och domstolsprotester.

Sverige såg först ut att ha missat slutspelet - men ett av österrikisk domstol ändrat matchresultat tog så småningom Tre Kronor vidare.

Jag var nästan ensam journalist på plats vid spelarhotellet när det för svenskt vidkommande så positiva beskedet kom.

Jag fick till på köpet nöjet, för så kändes det för drygt 20 år sedan, att meddela Tommy Sandlin, som tillsammans med Curt Lindström, basade för laget, den glada nyheten.

"Är det sant?", utbrast Tommy och gav en då bastant hockeyreporter från Borlänge en björnkram som nästan sög luften ur honom.

Det var, när jag tänker efter, enda gången under alla år när jag som hockeyjournalist fanns i Tommy Sandlins närhet som jag upplevde den normalt lugne och samlade hockeyprofessorn så obeskrivligt glad och spontant uppsluppen.

För Tommy var ingen man av stora ord eller yviga gester. Han gav, jobbet som tränare i en av de tuffaste sporter till trots, oftast en lågmäld profil. Han satt hellre och klurade på spelsystemet än sökte kontakt med tränarkollegor.

Han lyfte fram laget före individen. "Sosse-hockey" kallades det i spalterna.

Den ryska skolan var annars Sandlins förebild från första början. Eller den i Sovjetunionen som öststaten då hette. Tommy gillade den glöd och energi Tarasov och Tichonov drillade talangerna i unga år.

Som tränare hade Sandlin också själv modet att släppa fram unga spelare. Han handplockade Tomas Jonsson från Falu IF till Modo i tidiga år. Tommy menade att Tomas är en av de största som fostrats inom svensk hockey.

Han älskade att tänja på gränser när det gäller träning, både i kvalitet och kvantitet. Och han var inte främmande för att snappa upp saker från andra idrotter. Något som spelare i både Mora IK och Leksands IF, som Tommy tränade i slutet på 90-talet respektive början på detta sekel, blev varse om.

Under de få men så intensiva månaderna i Leksand hade hockeylegenden det jobbigt. Det slutade med att Sandlin fick sparken och Leksand trillade ur högsta serien.

"Tommy tog det mycket hårt. Han var övertygad om att om klubben visat bättre tålamod hade det aldrig blivit degradering", säger en av Sandlins närmaste vänner.

Förutom ett VM-guld blev det sju SM-guld. Tommy var under en tid symbolen för Brynäsandan, vinnarmentaliteten, även om relationen mellan honom och hjärteklubben blev ansträngd efterhand.

Tommy Sandlins glöd för ishockeyn ville aldrig slockna.

Så sent som för några månader sedan deltog han i en vidareutbildning för tränare och det fanns klubbar som var intresserade av hans framtida tjänster.

Säsongen 2004/05 i norska Trondheim kom att bli hans sista.

Hockeysverige sörjer så hjärtat blöder.

TommySandlin blev 62 år.

CARL-JOHAN GOTH

Mer läsning

Annons