Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista Fårets dag lyckat trots regn

Annons

Man kan äta det, klä på sig det och dekorera med det. Fåret hyllades i lördags av över tusen besökare, som inte skydde regnet, utan begav sig till Äppelbo hembygdsgård. Det är synd att det tjugonde året blir det sista.

- Meditation och yoga kan man glömma för det här är det mest avkopplande som finns, säger Eva Davidson och skrattar.

Hon sitter på en trästol och spinner ull på spinnrock, både för att hon tycker att det är roligt och lugnande. Inne på hembygdsgården visas också olika typer av kläder upp, de flesta tillverkade av fårull eller skinn.

I ett hörn står Eva Nicklasson, från Dalarnas hemslöjdsförening, och visar upp sin Svärdsjödräkt för några holländska besökare. Hon visar upp undersidan av skinnkjolen, som är täckt av fårull. Perfekt för vinterdagar. Eva Nicklasson har alltid varit intresserad av folkdräkter. Därför är hon med i ett projekt, som stöds av Designåret, EU och Landsbygdsutveckling.

- I dag är det svårt att få tag på bra skinn som gjorts med en viss beredningsmetod. Oftast är det grått, men till folkdräkterna ska det mest vara vitt eller svart, säger hon.

Så nu letar hon efter får med de rätta färgerna.

Utanför på gården finns olika stånd med mat och hantverk. Där bjuder Äppelbo citragrupps sju medlemmar på urval från sin repertoar på 72 låtar. I takt till musiken kan man se hur röd ull blir till små nyckelpigor efter att ha behandlats med såpa. En levande hantverksgård, där besökare kan stanna till och titta och fråga.

Mitt emot tillagas lamm, och tunnbrödsrullar med fårkorv ligger uppradade. Barbro Persson, som stekt lamm non-stop sedan klockan elva, berättar, med stekspaden i högsta hugg, att det kommit lika mycket folk i år som vanligt.

Även levande får visas upp. Traditionell vallning med hund ute i fårhagen bakom gården. Men tyvärr är det sista året som fårets olika användningsområden visas upp. Förhoppningsvis visas traditionerna upp och hålls levande ändå, av de 14 fårproducenter som anordnat dagen.

MARTINA FRISK

Mer läsning

Annons