Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dagen på Saba

Annons

Efter många år försvinner den anrika grossistverksamheten från Borlänge. Bakgrunden är en stor order från Axfood. Kravet var att all verksamhet med frukt, grönsaker och blommor lokaliseras till ett ställe. Från Helsingborg ska transporterna ske ut till butikerna i landet.

Saba Frukt och Grönt samt Saba Blommor på Södra Backa försvinner. Verksamheten har betjänat 70-talet butiker från Uppsala och Karlstad i söder till Haparanda i norr.

I Borlänge hoppades man att få ta del av den ökade volymen genom den nya ordern.

Men så blir det inte.

-Vi har inte haft dålig lönsamhet eller dåliga lokaler. Tvärt om. Det här beror på ett krav från kund, säger Jonny Nyström, platschef i Borlänge.

Frukt och Grönt flyttar till Helsingborg, där det blir nyanställningar. Större delen av blommorna flyttar till Västerås. Ingen av de som berörs av nedläggningen har nappat på jobb i Helsingborg.

Saba hette tidigare Dalarnas frukt och grönt, och har funnits i Borlänge under olika namn och form i minst 40 år. Många av de anställda har jobbat här i 15-20 år.

- 30-40 procent har fått nytt jobb eller har nytt jobb på gång, säger Jonny Nyström.

-Det är ett bra gäng som har jobbat här. De är attraktiva på arbetsmarknaden.

Trots beskedet om nedläggning har stämningen varit god. Alla har jobbat på som vanligt. In på mållinjen. Trygghetsrådet och bemanningsföretag har kopplats in för att hjälpa de drabbade vidare.

-Nu är det skönt att det är sista veckan. Man har väntat på att gå härifrån, säger Mikael Qvist.

För egen del har han fått ett nytt jobb, och han gläds åt att det löser sig för andra också. Jonny Nyström tror att den goda stämning som varit, trots nedläggningen, beror på sammanhållningen.

-Man har stöttat varandra. Sammanhållningen gör att det går lite lättare en sådan här gång.

I helgen avslutar personalen med en gemensam Ålandsresa och en annan aktivitet planeras längre fram.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons