Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siri sjunger för alla...

Annons

Siri är född i Hälsingland. Hon var nummer nio i en syskonskara på tolv.

Pappan jobbade i skogen, och 1949 flyttade därför familjen till Rupstjärn. Där blev de kvar till 1952, då flyttlasset ställdes till Böle. Där är Siri och hennes syskon uppväxta.

Redan tidigt började Siri jobba i butik. Först blev det P.E. Erikssons i Linghed. Därpå Falu Sparköp på Åsgatan i Falun. Och när ICA Falan byggdes, blev det hennes nya arbetsplats.

- Det kändes verkligen annorlunda, säger hon. Snabbkassor, köer och massor med folk. Så kul det var. Men jag har alltid älskat att jobba i affär.

1975 flyttade Siri till Linghed, och ett tag i slutet på 80-talet började hon jobba på ICA Linghed. Men snart var hon tillbaka på ICA Falan igen.

- Men armar och axlar orkade inte med, säger hon. Till slut hade jag så ont att det inte gick längre. Jag blev sjukpensionär.

Men Siri är inte sådan att hon satte sig i gungstolen och inväntade att livet skulle ta slut. Redan i Böle hade hon börjat sjunga och spela gitarr.

- Det var tillsammans med spelmannen Erik Björkman och hans dotter Britta, berättar Siri. Gröngölingarna kallade vi oss.

Sedan har det bara blivit mer och mer sång och musik för Siri.

- Fast jag sjunger mer och spelar mindre nu för tiden, säger hon. Min värk gör att jag har svårigheter att spela på gitarren. Fast jag bryr mig inte så mycket om att det gör ont...

Idag spelar och sjunger hon med Tage Gillander, Svärdsjö spelmanslag, PRO-kören i Linghed och inte minst med "Ockôn sôm helst", som turnerar på äldreboendena.

- Vi har haft 21 spelningar i höst, berättar hon. Och i fjol hade vi totalt 42 spelningar på äldreboenden. Det blev nästan lite för mycket.

Siri och Ragnar är van att sätta fart på det mesta. De har bott ihop längre än de varit gifta, och ligger bakom de spelmansstämmor som varit i Linghed de senaste åren. Och de ligger också bakom Lingheds marknad, som dock inte varit riktigt lika stor succé.

- Nej, det är lite trögt att få folk att ställa upp, menar Siri. Man vill ha allt så litet och försiktigt. Men kanske blir det lite bättre fart nu när intresseföreningen tar över arrangemanget.

Spelmansstämman har i stället blivit lite för populär de senaste åren.

- Vi får nog dra ner på arrangemanget nästa år. Det har blivit för mycket "fart" runt arrangemanget. För många unga som är för livliga och som super för mycket, menar Siri. Om vi ska fortsätta som tidigare, krävs det att vi anställer ordningsvakter, och det har vi inte råd med. Så det får nog bli någonting mera internt 2006.

Det var för övrigt genom spelmansstämmorna i Bingsjö som Siri och Ragnar träffades. Två personer som båda var skilda, men med minst ett gemensamt intresse - musiken.

Men frieriet lär ha skett i goda vänners sällskap på Finlandsbåten.

Och Ragnar Ò4,5" Hansson lär ha fått fråga två gånger, innan Iris svarade ja...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons